Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AFP: Tyrkisk-ledede styrker har kontroll over hele Afrin by

Tyrkisk-ledede styrker har tatt kontroll over den syriske byen Afrin, som til nå har vært kontrollert av den kurdiske YPG-militsen, melder AFP.

AFRIN: «Free Syrian Army»-soldater på vei mot Afrin, Syria. Bildet er tatt 6. mars 2018. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi/NTB Scanpix
AFRIN: «Free Syrian Army»-soldater på vei mot Afrin, Syria. Bildet er tatt 6. mars 2018. Foto: REUTERS/Khalil Ashawi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det franske nyhetsbyrået har flere journalister inne i Afrin by, og alle meldte søndag at syrisk-arabiske opprørere og tyrkiske regjeringssoldater har kontroll over alle områder i byen.

To tyrkiske stridsvogner sto utenfor en offentlig bygning, og det ble skutt i luften for å feire seieren.

Tidligere søndag hevdet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at tyrkisk-støttede styrker hadde tatt kontroll over sentrum av byen.

- Enheter fra Den frie syriske hæren, som støttes av tyrkiske væpnede styrker, tok kontroll over sentrum av Afrin klokka 8.30 i morges, sa Erdogan og føyde til at det snart skal settes i gang minerydding i byen.

Opplysningen ble da tilbakevist av kurdiske kilder, men bekreftet av eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Gjemmer seg i kjellere
SOHR meldte tidligere søndag at tyrkiskstøttede styrker hadde tatt kontroll over flere nabolag og at det pågikk harde kamper.

Sivile som skjulte seg i kjellere, kunne høre kamper utenfor og at folk ropte «Gud er størst», opplyser en innbygger til nyhetsbyrået AFP.

Lørdag ble det meldt at 200.000 av Afrins innbyggere hadde flyktet sørover til områder som fortsatt kontrolleres av den syriskkurdiske militsgruppen YPG eller styrker som er alliert med det syriske regimet. De mangler stort sett alt, og den humanitære situasjonen for flyktningene beskrives som «katastrofal».

Sivile tap
I løpet av den to måneder lange offensiven har over 1.500 kurdiske krigere og 400 tyrkisk-støttede opprørere blitt drept, ifølge SOHR.

Den syriske eksilgruppen har også meldt at minst 280 sivile er blitt drept, men dette er blitt avvist kategorisk av tyrkiske myndigheter, som framholder at de har gjort alt for å skjerme sivile.

Flesteparten av innbyggerne i Afrin er kurdere, og de siste dagene har tusenvis av kurdere demonstrert i en rekke vestlige byer i protest mot den tyrkiske offensiven. Også i Oslo demonstrerte kurdere utenfor Utenriksdepartementet lørdag.

Tyrkias mål er å drive vekk YPG, som har spilt en viktig rolle i kampen mot IS, men som Tyrkia regner som en terrororganisasjon, og som Tyrkia også anklager for å stå i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen på tyrkisk siden av grensen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!