Afrika-epidemi kan true Norge

Når fugleviruset kommer til Norge, er det først og fremst en trussel mot kyllinger. Det er virusets herjinger i Afrika som på sikt kan bli svært farlig for mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg er mer bekymret for det som skjer i Afrika enn om fugleviruset skal komme til Norge med trekkfuglene, sier professor Lars Haanes ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.


Norge og Afrika er som to forskjellige verdener når det gjelder fugleviruset.

Norge kan takle viruset. Det kan ikke flere land i Afrika. Fugleviruset er kommet til Nigeria. FN har allerede slått fast at tiltakene regjeringen der har satt i verk, ikke virker, melder BBC.

Ustabilt virus

-  Fugleviruset er ustabilt. Jo flere mennesker som blir smittet av det, jo mer øker sjansen for at viruset endrer seg og blir i stand til å smitte mellom mennesker, sier Haanes til Dagbladet.

I Afrika lever mennesker og fjærkre svært ofte sammen. Det betyr at faren for smitte fra syke fugler til mennesker også er stor. I Norge er forholdet mellom fjærkre og mennesker et helt annet.

I Afrika er overvåkingen av virusets herjinger vanskelig. Døde fugler kan bli liggende lenge uten å bli oppdaget. Det betyr at det er vanskelig å sette inn nødvendige tiltak for å begrense utbruddene.

Massevaksinasjon

 DEN VIKTIGE FORSKJELLEN:  I Norge holdes fjærkre langt unna ville fugler. I Afrika lever folk, fjærkre og ville fugler mye tettere sammen. Foto: George Osodi/AP/Scanpix
DEN VIKTIGE FORSKJELLEN: I Norge holdes fjærkre langt unna ville fugler. I Afrika lever folk, fjærkre og ville fugler mye tettere sammen. Foto: George Osodi/AP/Scanpix Vis mer

I Norge er overvåkingen god og mottiltakene på plass. I Afrika lever fjærkre, lokale fugler og trekkfugler nær hverandre. De drikker av samme, åpne vannkilder. Ville fugler kan smitte tamme fugler som igjen smitter andre ville fugler.

I Norge er kontakten mellom ville og tamme fugler sjelden. Her holdes tamme fugler allerede i isolasjon innendørs. De kan ikke drikke av vannkilder utendørs som ville fugler har adgang til. I Norge er det beredskap, midler, utstyr og folk for nedslakting av fjærkre, om det blir nødvendig. En massevaksinasjon av fjærkre kan også settes i gang. Planen er utarbeidet for lengst. Mange land i Afrika har ingen mulighet til å gjennomføre noe slikt.

Kan snart mutere

Hvis et menneske her i Norge smittes av fugleviruset, vil vedkommende umiddelbart legges inn på sykehus. Muligheten for å overleve er stor. I mange land i Afrika er denne muligheten svært liten.

Dette betyr trolig at fugleviruset snart har spredt seg over det meste av Afrika. Foreløpig er det ikke meldt om smitte fra fugl til menneske i Nigeria. Men FN frykter at dette snart kan skje. FN frykter - i likhet med professor Haanes - enda mer at jo mer uhemmet fugleviruset får spre seg, jo mer øker muligheten for at det blir i stand til å spre seg mellom mennesker som et nytt, endret virus.

Da står verden overfor en pandemi, en influensa mellom mennesker som kan spre seg over hele verden og kreve millioner av liv.

Liten risiko

Derfor kan det som skjer i Afrika være langt farligere for folk i Norge enn at fugleviruset kommer hit om kort tid. Sjansen for at det kan endre seg, her i Norge, og bli til et pandemi-virus er nesten ikke til stede. Sjansen for at det endrer seg i Afrika og reiser til Norge på kort tid, er langt større.