Afrika for Norges føtter

Mens Europa er i krisetid, fosser økonomien i Ghana frem. Her må norsk næringsliv kaste seg på, sier Trond Giske og Erik Solheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ACCRA (Dagbladet): Uten land i syne står «Eirik Raude» fjellstøtt, 60 kilometer utenfor den ghanesiske kysten. Den norskeutvikla oljeriggen på Jubilee-feltet, eid av Tullow Oil, startet i fjor produksjon etter en rekordrask utbygging.  

- Norsk oljeindustri har allerede oppdaget Afrika og mulighetene her, nå må også andre næringer komme på banen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Ikledd blå kjeledress og grønn hjelm vandrer han rundt på plattformen med næringsminister Trond Giske.  

En tredjedel av verdiskapningen på Jubilee-feltet kommer fra norske leverandører, for mer enn 30 prosent av teknologi og service-tjenester til «Eirik Raude», er levert av norske selskap.  

SORT GULL FOR UTVIKLING: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Trond Giske er på den norskutviklede riggen Eirik Raude, 60 kilometer utenfor kysten Ghana. Her med Paul Mensah (f.v), ambassadør Tom Tyrihjell, plattformsjef Stein G. Monsholm. Foto: Håkon Eikesdal
SORT GULL FOR UTVIKLING: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og næringsminister Trond Giske er på den norskutviklede riggen Eirik Raude, 60 kilometer utenfor kysten Ghana. Her med Paul Mensah (f.v), ambassadør Tom Tyrihjell, plattformsjef Stein G. Monsholm. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Og mer kan det bli. For det ghanesiske oljeeventyret har bare såvidt startet:  

Under havoverflaten ved Jubliee skjuler det seg potensielt én milliard fat olje. Ghana er et politisk stabilt land, og er en av Afrikas raskest voksende økonomier. Norsk næringsliv har bare så vidt fått øynene opp for dette.  

- Det betyr muligheter for norske arbeidsplasser å satse i et nytt felt, vi har teknologi, vi har bedrifter som er verdensledende, og som kan samarbeide med selskaper og utvikle disse feltene, og etter hvert overføre kunnskap, teknologi og kompetanse til Ghana slik at dem kan gjøre det samme som Norge, sier Giske til Dagbladet. 

- Mer handel mellom Norge og Ghana Denne uka åpnet Norge en splitter ny ambassade i hovedstaten Accra. Alt for å styrke båndene mellom Norge og den sorte stjernen i Afrika, Ghana.  

- Mens resten av Europa sliter, har Ghana en vekstrate på 13 prosent. Det er beundringsverdig, og gjør dem attraktiv for næringslivet, de er en ny spydspiss i oljeindustrien, sa Giske i sin tale under åpningen av ambassaden.  

DEN FØRSTE OLJE: Jubilee-feltet er Ghanas fremtidige gullgruve, og den norske oljeriggen Eirik Raude (bildet) har vært sentral i å finne den første oljen. 
Foto: Håkon Eikesdal
DEN FØRSTE OLJE: Jubilee-feltet er Ghanas fremtidige gullgruve, og den norske oljeriggen Eirik Raude (bildet) har vært sentral i å finne den første oljen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han mener Norge ikke har utnyttet potensialet: 

 - Ghana er mer enn bare olje og gass. Jeg ønsker mer bilateral handel, i år var den på beskjedne 44 millioner dollar mellom landene, dette bør øke, sier Giske.  

Sammen med 60 forretningsmenn fra 40 ulike bedrifter er han og Solheim på rundreise i Afrika for å promotere norsk industri i Afrika, men også Afrika for norsk industri. 
  Miljømotsigelse Da det i 2007 ble det oppdaget olje ved kysten utenfor Ghana, ringte tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, til Erik Solheim med spørsmål om hjelp fra Norge for å  unngå «oljeforbannelsen» som har rammet så mange andre utviklingsland som har funnet olje.  

 Året etter var Norad-støttede Olje for Utvikling på plass for å hjelpe til å bygge opp en oljenæring fra grunnen av i Ghana. I våres ble en ny avtale undertegnet. 

 - Er det selvmotsigende å promotere mer oljeutvinning som bistandsminister når du også kjemper for å redusere utslipp som miljøminister?  

NY AMBASSADE: Denne uka åpnet Norge en ny ambassade - og det skjedde i Ghanas hovedstad Accra. Norge vil styrke sitt forhold til den gryende oljenasjonen. Her med ambassadør Tom Tyrihjell, Trond Giske og Ghanas viseutenriksminister Chris Kpodo.  Foto: Håkon Eikesdal
NY AMBASSADE: Denne uka åpnet Norge en ny ambassade - og det skjedde i Ghanas hovedstad Accra. Norge vil styrke sitt forhold til den gryende oljenasjonen. Her med ambassadør Tom Tyrihjell, Trond Giske og Ghanas viseutenriksminister Chris Kpodo. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Om jeg og Trond skulle reise verden rundt og be utviklingsland ikke utnytte naturressursene sine, så er jeg hundre prosent sikker på at de hadde blitt brukt uansett. Vi må få det beste ut av det. Det vil si en oljeproduksjon som skaper mindre CO2, lav risiko for oljeutslipp og mer miljøassistanse, sier Solheim.  

  Norsk konkurransefortrinn? Ghana selv er takknemlig for den hjelpen de har fått.  

- Norges hjelp har vært uvurderlig, sier visepresident i landet, John Mahama til Dagbladet. 

 - Det men det er viktig for oss at pengene går befolkningen til gode. Vi ønsker ikke at noen skal bli superrike og andre superfattige på grunn av oljen, derfor mener vi den norske modellen sikrer at folket får noe igjen, sier Mahama.  

Men at bistandspenger er med på å bygge opp en oljeforvaltning, er ikke bare smertefritt. Noen hevder det gir norske selskap et uheldig konkurransefortrinn i landet.

GODE KÅR FOR NORSK SERVICENÆRING: Ingen norske operatører er foreløpig tilstede i Ghana, men over 30 prosent av service og tjenester som leveres til oljefeltet Jubilee er norske. Foto: Håkon Eikesdal
GODE KÅR FOR NORSK SERVICENÆRING: Ingen norske operatører er foreløpig tilstede i Ghana, men over 30 prosent av service og tjenester som leveres til oljefeltet Jubilee er norske. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Arne Olsen, ambassaderåd ved den nye ambassaden i Ghana, avviser dette:

- Hvis de får et godt inntrykk av Norge, og det gjør at de velger norske partnere, så er det en konsekvens som ikke vi kan styre. Det er ikke noe mål for oss. For 40 år siden hadde ikke vi oljekompetanse, og Norge har gjort mange feil som Ghana nå kan lære av. 

- Målet er å gjøre Olje for Utvikling overflødig. Som ghaneserne selv sier: Om noen år reiser kanskje de til sine naboer for å gi råd, sier Petter Nore i Norad.

Vil bli som Norge Men kan Ghana lykkes slik som Norge en gang gjorde?  

- Vi vil bli som Norge. Vi kaller oss selv en sosialdemokratisk nasjon.  Vi har prøvd kommunisme og nylibralisme, men den skandinaviske modellen er mer tiltrekkende for oss, sier visepresident Mahama til Dagbladet.    

- Det har startet beskjedent, men sju prosent i fortjeneste, men dette vil bygge seg opp og forandre landete vårt, men det er viktig for oss at pengene går befolkningen til gode. Vi ønsker ikke at noen skal bli superrike og andre superfattige på grunn av oljen, sier Mahama.
 
Vil gjøre selv Ghana selv legger vekt på at alle selskap som skal inn i oiljeindustrien skal ha fokus på lokalt innhold og langsiktighet. Målet er at de selv kan overta styringen med egen olje når de får teknisk og faglig kompetanse på nivå med internasjonale aktører som har vært i olje-gamet lenge.  

I et møte med norske aktører, understreket lederen for Ghanas statlige oljeselskap, Ghana National Petroleum Coperation (GNPC), dette: 

- Jeg er glad norske selskap vektlegger lokal deltakelse. Men vi ønsker kunnskapsoverføring og utvikling av folk, det er ikke nok å bare ansette ghanesere. Vi vil lære selv, og gjøre slik som Norge en gang gjorde, sier Nana Adjaye.   

- Kan fortsatt feile Marshia Ashong, leder av the Oil Club Ghana, en interesseorganisasjon for industrien, mener det er noen utfordringer før Ghana kan bli suksesshistorie. For det første har landet bare såvidt begynt å vedta lover for oljenæringen.

- Selv om vi er på rett kjøl, og fått på plass et godt rammeverk, så kan fortsatt ting gå feil vei. Uten de rette lovene, kan man feile, sier Ashong til Dagbladet.  

Hun mener loven hvordan inntektene skal forvaltes, må vedtas for å få åpenhet om hvor oljeinntektene går, og for å unngå korrupsjon.

UHELDIGE KONKURRANSEFORTRINN? Norge har siden 2008 hjulpet Ghana igjennom Olje for Utvikling (OfU). Noen mener det gir Norge et uheldig konkurransefortrinn når kontrakter deles ut. Dette avfeies av Arne Olsen, ambassaderåd ved den nye ambassaden i Accra. Hvis det er en konsekvens, er ikke det noe OfU kan styre, sier han. Foto: Håkon Eikesdal.
UHELDIGE KONKURRANSEFORTRINN? Norge har siden 2008 hjulpet Ghana igjennom Olje for Utvikling (OfU). Noen mener det gir Norge et uheldig konkurransefortrinn når kontrakter deles ut. Dette avfeies av Arne Olsen, ambassaderåd ved den nye ambassaden i Accra. Hvis det er en konsekvens, er ikke det noe OfU kan styre, sier han. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

I tillegg må reguleringsstrukturer på plass, ifølge Ashong ligger reguleringen av oljebransjen nå hos det statlige oljeselskapet GNPC, noe som kan skape interessekonflikter.  

- Alt dette er under utarbeidelse, men parlamentet har enda ikke vedtatt noen lover. Det er en utfordring, sier Ashong. 

- Kan ikke ha skatt fordi vi vil det Hvordan kravet om lokal skal se ut og hva slags beskatning det skal være på ghanesisk olje, er også lover og forskrifter som behandles hos parlamentet. 

 Et forslag om 90 prosent lokalt innhold har nylig blitt trukket vekk fra forhandlingsbordet.  

- Lokalt innhold er vanskelig. De lokale har ikke de rette ferdighetene på plass enda, så det er vanskelig å pålegge utenlandske aktører å måtte bruke lokale krefter. Det er en læringskurve, her må man utvikle politikken over tid.  

- GHANA VIL BLI SOM NORGE: Visepresident i Ghana, John Mahama møtte denne uka næringsminister Trond Giske. Til Dagbladet forteller han at Ghana vil bli som Norge - de har adoptert den norske modellen, og vil at landets oljeinntekter skal komme ghaneserne tilgode.  
Foto: Håkon Eikesdal
- GHANA VIL BLI SOM NORGE: Visepresident i Ghana, John Mahama møtte denne uka næringsminister Trond Giske. Til Dagbladet forteller han at Ghana vil bli som Norge - de har adoptert den norske modellen, og vil at landets oljeinntekter skal komme ghaneserne tilgode. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Hun mener det samme gjelder beskatning:

- Selskaper som investerer i utviklingsland påtar seg en stor risiko. Skal de oppmuntres til dette, må de også få gode rammer. De første selskapene som begynte å lete etter olje har fått bedre avtaler enn dem som kommer etterpå. Vi kan øke skattenivået når det er mer trygt, men vi kan ikke ha høye skatter bare fordi vi vil det, forklarer hun.  

Hun ser for seg at Ghana kan bli et knutepunkt for oljeindustrien i Afrika, ikke bare for produksjonen - men også for service, teknologi og utdannelse.

- Ghana kan bli portalen til resten av Afrika, sier Ashong. 

KRAV OM LOKAL ARBEIDSKRAFT OG KOMPETANSE: Matrosene (roustabouts)  Emmanuel Ghartey (fv) og Paul Mensah jobber på Eirik Raude-riggen. Her er det ingen ghanesere i toppledelsen, men ghanesisk oljenæring og myndighetene selv setter som krav om lokal deltakelse og involvering. De ønsker at Ghana selv skal bli ledende aktør innenfor oljebransjen i landet.  Foto: Håkon Eikesdal
KRAV OM LOKAL ARBEIDSKRAFT OG KOMPETANSE: Matrosene (roustabouts) Emmanuel Ghartey (fv) og Paul Mensah jobber på Eirik Raude-riggen. Her er det ingen ghanesere i toppledelsen, men ghanesisk oljenæring og myndighetene selv setter som krav om lokal deltakelse og involvering. De ønsker at Ghana selv skal bli ledende aktør innenfor oljebransjen i landet. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
MILJØMOTSIGELSE? Erik Solheim som miljøministere kjemper for mindre CO2-utslipp for at den globale oppvarmningen skal stanse, men som utviklingsminister støtter han oppom Ghanas utvikling av oljefelt utenfor landets kyst. Han er kjenner at det er problematisk: - Men om Norge skulle be Ghana om å ikke bruke oljen sin, så er sikker på at de hadde blitt brukt uansett. Vi må få det beste ut av det. Foto: Håkon Eikesdal
MILJØMOTSIGELSE? Erik Solheim som miljøministere kjemper for mindre CO2-utslipp for at den globale oppvarmningen skal stanse, men som utviklingsminister støtter han oppom Ghanas utvikling av oljefelt utenfor landets kyst. Han er kjenner at det er problematisk: - Men om Norge skulle be Ghana om å ikke bruke oljen sin, så er sikker på at de hadde blitt brukt uansett. Vi må få det beste ut av det. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer