Afrika-Hilde kom hjem

KWAZULU-NATAL (Dagbladet): Afrikavenn og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson tar sitt afrikanske vertskap med storm. Hun spøker med barna, småflørter med ministrene, og når sjefen Kjell Magne blir svar skyldig, trer hun støttende til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er hun da også nesten hjemme, sosialantropologen som vokste opp i Tanzania og dro tilbake dit som voksen for å hente stoff til hovedoppgaven sin. Seinere har hun besøkt Afrika sør før Sahara så mange ganger at hun har problemer med å huske det. Det er hun som ftrer statsminister Kjell Magne Bondevik med analyser og svar, så vel overfor afrikanske ledere som norske journalister.

Hivpositiv

- Noe av det viktigste for meg når jeg er ute og reiser, er møtet med menneskene, sier Hilde Frafjord Johnson. I går var det den sørafrikanske regionens største problem som sto på utviklingsministerens program. I KwaZulu-Natal-provinsen nord for Durban var hver tredje gravide kvinne hivpositiv i fjor.

Redd for samleie

Frafjord Johnson besøkte et kvinnesenter som jobber med omsorg for aidssyke og med forebygging av hiv, støttet av Norsk Folkehjelp.

«Aids dreper. Jeg er redd for å ha samleie,» sang gruppa med småjenter mens de danset for den norske gjesten. Noen av jentene hadde mistet mor eller far, eller begge foreldrene, i aidsdøden. Budskapet i forebyggingsarbeidet er brutalt og direkte, men dansen og musikken er livlig.

På veggen på kvinnesenteret henger kondomer og konkrete beskrivelser av hvilke seksuelle handlinger som bør unngås.

Første gang i 1987

- Jeg opplevde første gang at en afrikaner døde av aids da jeg bodde i Tanzania i 1987. Den gangen var sykdommen totalt tabu. Ingen ville snakke om den. Det politiske lederskapet i nesten alle landene i regionen er kommet for seint i gang med å bekjempe aids.

Ved siden av krig, er aidsepidemien den største trusselen Afrika står overfor. Nå må de handle raskt og effektivt, sier bistandsminister Hilde Frafjord Johnson til Dagbladet.

Norge bidrar i år med 60 millioner kroner til FNs antiaidsarbeid i det sørlige Afrika.

AIDS DREPER: «Jeg er redd for å ha samleie» sang en gruppe småjenter på kvinnesenteret i Eshowe, Sør Afrika, for bistandsminister Hilde Frafjod Johnson.