Afrika lager union

Afrikanske ledere varsler en ny æra for kontinentet når de i dag lanserer sitt svar på EU: Den afrikanske union.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afrikanske union (AU) erstatter den ineffektive forgjengeren Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU). Det hele skal feires med marsjmusikk, dansere og helikopteroppvisninger, men det viktigste for de afrikanske lederne blir å overbevise verden om at de mener alvor.

Mennene bak unionen ønsker å tiltrekke seg utenlandske investeringer ved å fremme et stabilt, demokratisk styresett og menneskerettigheter. At dette ikke vil skje over natten, er likevel ikke noe man forsøker skjule.

- Folk forventer at vi skal løpe før vi kan gå. Jeg synes man skal ha tålmodighet med oss og ha i mente at selv de vestlige demokratiene tok sin tid før de kom dit de er i dag, sier Nigerias president Olusegun Obasanjo.

Unionsprosjektet er nært knyttet til Det nye partnerskapet for Afrikas utvikling (NEPAD), som gir afrikanske land løfter om hjelp under forutsetning av demokratisk styresett.

AU har som mål å framskynde økonomisk vekst og demokrati gjennom sosial, økonomisk og regional integrasjon. AU vil også kunne blande seg inn i medlemslandenes interne anliggender i tilfeller av krigsforbrytelser og folkemord. Unionen vil ha et freds- og sikkerhetsråd etter modell av FNs sikkerhetsråd.

Afrika har sett framgang i krigsherjede land som Angola og Sierra Leone, men sliter fremdeles med flere kriger i land som Liberia og Sudan. Diplomater og delegater ved konferansen i Sør-Afrika stiller også under fire øyne spørsmål ved om afrikanske ledere som ofte kom til makten ved hjelp av udemokratiske virkemidler, virkelig er villige til å åpne opp for reelt demokrati.

Madagaskar fikk ikke lov til å delta på årets toppmøte på grunn av omstendighetene rundt president Marc Ravalomananas maktovertakelse.

- Avgjørelsen er en bekreftelse på hvor knyttet vi er til prinsippene om godt styresett, sa avgående OAU-formann Levy Mwanawasa, Zambias president, i sin tale.

Men i samme tale hyllet han likevel Zimbabwes «lovlige» president Robert Mugabe. I Vesten blir hans valgseier i fjor ansett som et regelrett tjuveri.

At alt ikke er lutter enighet i den nye unionen, ble illustrert av prosjektets store forkjemper, Libyas leder Muammar Gaddafi. Mandag foreslo han flere endringer til unionens charter. Gaddafi ønsket at unionen skulle ta form som en forent nasjon med sin egen hær, men fikk ikke gjennomslag for dette. Den nye unionen er allerede lykkønsket internasjonalt. President i EU-kommisjonen, Romano Prodi, var tidlig ute.

- Kommisjonen ønsker AU all suksess, og ser fram til et nytt partnerskap, sa Prodi mandag.

FNs generalsekretær Kofi Annan påpekte at det vil bli mye vanskeligere å bygge AU enn det var for Vest-Europa å bygge EU, på grunn av kontinentets størrelse, økonomiske underutvikling, gjeld og krigshistorie.

- Å bygge en vellykket union under slike forhold krever utholdenhet og politisk jernvilje, sa Annan til de afrikanske lederne.

(NTB)