Afrika må ta ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtes den afrikanske unionen (AU) til toppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt og mye tyder på at Zimbabwes gamle diktator, Robert Mugabe, vil være til stede etter at han i helga ble gjeninnsatt som president i Zimbabwe. Internasjonale avskyresolusjoner, ja selv en oppsiktsvekkende kritikk fra Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela, har prellet av som vann på gåsa. Robert Mugabe gjør akkurat som han vil så lenge han har Joint Operations Committee i ryggen.

Denne «komiteen» består av sentrale folk fra hær, politi, sikkerhetstjeneste og rettsvesen som ble opprettet etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai vant presidentvalget i mars i år. Valgresultatene ble holdt tilbake og nyvalget ble bestemt. Andre valgomgang ble en masseydmykelse og kan aldri betegnes som fritt. Selv om USA nå forbereder en ny resolusjon som denne uka blir tatt opp i FNs sikkerhetsråd, er det toppmøtet i Egypt som nå må reagere på det som skjer i Zimbabwe.

EU er klar i sin reaksjon. Utenriksansvarlige Javier Solana har karakterisert valget som ugyldig og ber nabolandene trekke de nødvendige konklusjoner. Den stadig verre situasjonen i Zimbabwe er en trussel mot hele regionen, og ifølge BBC har AU en regel om at ledere som ikke er valgt demokratisk kan nektes adgang til møter. Det er liten grunn til å vente at det vil skje. AU er en organisasjon hvor tilgivelse og konsensus er styrende.

FN vil ikke klare å erklære valget i Zimbabwe som ugyldig så lenge Sør-Afrika, som nå sitter i rådet, ikke vil gi sin støtte. Russland og Kina står sammen med Sør-Afrika. Norge er klar i sin kritiske reaksjon, men i likhet med resten av den vestlige verden har ikke reaksjonene noen betydning for Mugabe og hans nettverk av maktmennesker. De afrikanske landene som møtes i Egypt har et stort ansvar for å finne en overgangsløsning i Zimbabwe.