Afrika og aids på FNs agenda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For FN og for Afrika er det en betydningsfull begivenhet at Sikkerhetsrådet denne uka for første gang har definert et alvorlig helsespørsmål - aids-trusselen i Afrika - som en fare for regional og global fred og sikkerhet. Aids-pandemiens katastrofale følger over hele det afrikanske kontinentet berettiger til fulle denne utvidelsen av rådets sikkerhetsbegrep. Russland og Kina har vært skeptiske til dette, av frykt for at også menneskerettigheter i interne konflikter kan komme høyere opp på Sikkerhetsrådets dagsorden.
  • FNs generalsekretær Kofi Annan legger vekt på at aids er blitt en enda mer destruktiv kraft enn Afrikas mange væpnede konflikter. Aids er nå den fremste dødsårsaken i landene sør for Sahara. Der har minst 23,3 millioner mennesker aids. I 1998 døde 200000 afrikanere i krig, mens 2,2 millioner døde av aids. Av 11 millioner barn over hele verden som er blitt foreldreløse som følge av aids, bor 90 prosent i Afrika. Alle sektorer i samfunnet er berørt, men helsevesen og utdanning rammes med særlig styrke. Hver uke dør flere afrikanske lærere av aids enn det blir utdannet nye.
  • Også i resten av denne måneden vil Sikkerhetsrådet vie Afrikas problemer særlig oppmerksomhet. Æren for dette tilfaller først og fremst USAs nye FN-ambassadør, Richard Holbrooke. Afrika-satsingen faller sammen med at USA i januar innehar formannsvervet i Sikkerhetsrådet. Den kommer også etter at den amerikanske Kongressen endelig har vist en viss vilje til å betale avdrag på USAs svimlende og skammelige gjeld til verdensorganisasjonen.
  • USAs visepresident Al Gore ga Sikkerhetsrådet løfte om å øke bidragene til å bekjempe aids. Dette er lovende og viktige signaler. Men for å bekjempe aids-pandemien anslår FN at det trengs mellom én og tre milliarder dollar årlig. Den som synes dette er mye penger, kan filosofere over det faktum at den vestlige verden nylig har brukt mange hundre milliarder dollar på et angivelig år 2000-virus, som angriper datamaskiner, ikke mennesker.