Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afrikanerne ler av svette europeere

Europeerne svetter og afrikanerne ler. Fra Kairo i nord til Cape Town i sør slår folk seg på lårene og gapskratter over bleikfiskene i Europa, som ikke tåler litt sommervarme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At pave Johannes Paul II søndag fromt henvendte seg til Himmelen og bokstavelig talt ba om pent vær, gjør ikke den afrikanske munterheten mindre. Folk i Afrika forbinder tørke og varme med avlingsskader og sult - nå er heten for en gangs skyld noe å le av.

- For oss afrikanere er det morsomt å se hvordan europeerne syter og bærer seg over noen varmegrader ekstra. Som kjent er det i Afrika at folk virkelig svetter, sier den 25 år gamle journalisten Paul Mben i Bamako, hovedstaden i den vestafrikanske ørkenlandet Mali.

Skjeve smil

På en restaurant i Bamako ler kelnerne så de nesten mister serveringsbrettene i gulvet, da bilder av et hjemmebygd fransk hundehus med luftkondisjonering flimrer over skjermen. Reportasjen om elefantdusjen i Berlins zoologiske hage møter noe skjevere smil.

For vann er mangelvare i Mali, som i mange andre afrikanske land, og dusjing av dyrehagedyr slår afrikanerne som rent sløseri. Elefantene får gjøre som menneskene, og vente på regnet, sier folk i Bamako.

De sier det med en viss fortrøstning, og peker opp mot en himmel der mørke regnskyer begynner å trekke seg sammen. For en gangs skyld er det ikke helt knusktørt, og temperaturen i Bamako ligger på forholdsvis behagelige 27 grader.

Afrikansk avkjøling?

I Europa ligger den mange steder på rundt 40, og det har fått enkelte afrikanske reiselivsfolk til å leke med tanken på masseturisme fra Europa. -Fortsetter det slik, kan det hende europeerne kommer hit i hopetall for å avkjøle seg, fleiper drosjesjåfør Vieux Diarra.

I det økonomisk mer utviklede Sør-Afrika ser man allerede en slik tendens. Mange europeere opplever vintertiden på den sørlige halvkule, når det er sommer og glovarmt i Europa, som et mildt og godt alternativ, og sørafrikanske hoteller har velfylte gjestebøker.

Japanerne sliter også med været, og for dem er værforholdene ikke noe å le av. I løpet av de siste dagene har tyfonen Etau krevd minst åtte menneskeliv, mens tolv andre var fortsatt savnet natt til mandag i de japanske uværsområdene.

(NTB)