Afrikansk aids-vri i UD

Kampen mot aids tar nå å en ny vending: Utviklingminister Anne Kristin Sydnes omorganiserer nå aids-teamet etter modell av afrikanske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan godt lære noe av Afrika. De har satt opp gode nasjonale team, og vi trenger en organisasjon som matcher dem, sier Sydnes til Dagbladet.

Drøyt én prosent av hennes budsjett går til aids-arbeidet, og sjøl om hun lover å øke innsatsen neste år, blir det lite ekstra penger i denne budsjettperioden. Og det skjer på tross av at hun ser på aids-situasjonen i det sørlige Afrika som en katastrofe.

Sjølkritikk

- Vi har som andre land ikke jobbet nok for å bekjempe hiv og aids, sa Sydnes under en pressekonferanse om problemet arrangert av Unicef i Oslo i dag.

Likevel er pungen så godt som tom.

- Vi skal støvsuge etter flere penger. Men i år satser vi et viktig organisatorisk grep, sier Sydnes til Dagbladet.

Og grepet er å opprette en aids-gruppe i Utenriksdepartementet. Gruppa skal organiseres etter afrikansk mønster.

Flere fattige

Norge bidrer i dag med omkring 60 millioner kroner til nyopprettede UNAids, samt omtrent de samme beløpet til hiv- og aids-bekjempelse gjennom bilaterale avtaler. Men utviklingsministeren vil ikke krysse sverd med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som har sagt at fattigdom er et større problem enn aids.

- Jeg er enig med ham i at man ikke kan bekjempe aids uten å bekjempe fattigdom. Han har rett i at det sørlige Afrika er i en ekstrem fattigdomssituasjon, sier Sydnes til Dagbladet.

Samtidig som Norge opplever en eksplosjonsartet vekst i antall millionærer øker antallet fattige på verdensbasis, viser Unicefs rapport «Progress of Nations 2000», som ble lagt fram i dag.