Afrikansk gjenfødelse?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Afrika gjør et nytt forsøk på å samle verdensdelen til felles innsats mot fattigdom, sult, sjukdommer og krig, og for økonomisk utvikling og demokrati. Den afrikanske union (AU) er grunnlagt i Durban, for å erstatte Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som endte med å bli kalt «diktaturklubben». Afrika håper på en ny begynnelse gjennom AU. Første oppgave skal være å opprette et freds- og sikkerhetsråd, som etter hvert skal bygge opp en afrikansk fredsstyrke. Seinere er målet å opprette flere panafrikanske institusjoner: Afrika-parlamentet, Afrika-domstolen og Afrikas sentralbank med en felles valuta.
  • Målene er storslåtte. Men det er mildt sagt langt fram. Om en felles valuta innføres, hvordan skal man samordne den økonomiske politikken i f.eks. Sør-Afrika og Sudan så de oppfyller en afrikansk utgave av Maastricht-kriteriene? Afrika-domstolen kan få det vanskelig når en stor del av medlemslandene ikke er rettsstater. Afrika-parlamentet, om det skal ha noen mening, krever demokrati i medlemslandene.
  • Sannelig trenger Afrika politiske institusjoner, sterke og veldrevne. Afrikas elendighet og manglende framgang etter kolonialismens ødeleggelser skyldes i stor grad svake eller pillråtne politiske institusjoner. Bare få medlemsland i AU har en noenlunde velfungerende stat, og det er vel snarere på dette planet, med statsbygging, man må begynne.
  • Afrika strever videre med flere grunnleggende konfliktlinjer: Sahara deler Afrika mellom det muslimske og arabiserte nord og det «svarte» sør, et skille som har ført til borgerkrig i Sudan, Afrikas største land, og truer med å rive opp Nigeria, Afrikas mest folkerike land. Det fransktalende Vest-Afrika står mot det engelsktalende Øst-Afrika. Disse er det vanskelig å bygge bru over. Og ikke mindre enn rundt tjue væpnede konflikter krever politiske løsninger.
  • Med AU vil Afrika ta tak i disse utfordringene, men vi deler afrikaneren Kofi Annans nøkterne advarsel: «Å bygge en vellykket union under sånne forhold krever både stor stamina og politisk jernvilje.»