Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afrikanske kvinner blir stemplet som horer

- Står det skrevet i panna mi at jeg selger sex?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skulle være en hyggelig bytur i lag med gode venner. Men kvelden endte med at Collette ble kontaktet av norske menn som ville kjøpe sex av henne.

-  Jeg tør ikke lenger gå alene i sentrum på kveldstid. Jeg får blikk fra forbipasserende, og folk spør hvor mye jeg skal ha for et ligg. Til og med inne på utesteder får jeg slengt stygge blikk etter meg. Det er så jævlig frustrerende, sier hun.

Blir trakasert

Historien om Collette er ikke unik. Dagbladet har snakket med mange afrikanske kvinner som blir trakasserte. Som blir stemplet som prostituerte og som blir nektet å komme inn på utesteder - vaktene er redd de skal kapre kunder.

Angelique Awa (26), Millicent Duphey (23) og Tarik Fanuel (24) i Afrikansk Studentforening ved Universitetet i Oslo frykter at strømmen av horer fra Afrika skal ødelegge for alleafrikanere i Norge.

-  Jeg kjenner mange jenter som ikke lenger tør være i byen på kveldstid. Men vi har jo også lyst til å være ute, gå på diskotek og være med venner. At de prostituerte er så synlige i bybildet gjør det vanskelig for oss å integrere oss i det norske samfunn, sier Angelique.

Vanskelig jobbmarked

Alle tre studerer ved Universitetet i Oslo. Men nå frykter de at framtidige karrieremuligheter kan bli ødelagt.

 VIL KJEMPE:  De studerer sosiologi,      samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Nå går Millicent Duphey (23), Tarik Fanuel (24) og Angelique Awa (26) fra Afrikansk Studentforening ved Universitetet i Oslo til kamp mot «horestempelet» nordmenn gir afrikanske kvinner i Oslo. Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK
VIL KJEMPE: De studerer sosiologi, samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Nå går Millicent Duphey (23), Tarik Fanuel (24) og Angelique Awa (26) fra Afrikansk Studentforening ved Universitetet i Oslo til kamp mot «horestempelet» nordmenn gir afrikanske kvinner i Oslo. Foto: AMUND ØYSTEINSSON TRELLEVIK Vis mer

-  Vi strever på skolen og studerer hardt. Men hva hjelper det med gode karakterer og fint vitnemål hvis vi blir sett på som horer? Da forsvinner jo jobbene også, sier Millicent.

Fremmedfrykt

Lolita er en vanlig kamerunsk kvinne i slutten av 20-åra, gift og i full jobb. Men i det daglige møter hun forutinntatthet, generalisering, stigmatisering og fremmedfrykt i det norske samfunnet.

- Jeg merker at folk ser på meg. Noen stirrer. Jeg vet hva de tenker. De tror jeg er prostituert, slik som de som står her på kvelden. Jeg føler meg så lite verdt. Jeg tenker at det går ikke an å komme lavere i samfunnet. Når jeg går hjem fra jobb spør de meg om hvor mye jeg tar for sex. Noen stopper meg på gata, noen kommer kjørende sakte forbi meg i bilene sine. En gang ble jeg stoppet av en norsk mann inne på butikken i kjøpesenteret. Han spurte hvor mye jeg ville ha.

Føler seg skamfull

Lolita er også lei av å måtte føle seg skamfull når hun går nedover Karl Johan i Oslo. Hun er lei av blikkene, hun er lei av å måtte takke nei til sex-kjøpende mannfolk når hun på kveldstid går hjem fra jobb.

-  Dette er i ferd med å ødelegge meg. Jeg, en helt vanlig kvinne fra Kamerun, blir tatt for å være prostituert. Hvordan skal det være mulig? Står det skrevet i panna mi at jeg selger sex, spør hun.

Ved hennes side sitter ektemannen Max. Han er fryktelig skuffet over for at kona hans blir stemplet som hore. Men han er mest lei seg på vegne av menn som stempler alle afrikanske kvinner som prostituerte.

Afrikanske kvinner blir stemplet som horer

-  Feil hudfarge

-  Jeg er egentlig glad for at politikerne nå vil gjøre sexkjøp kriminelt. Kanskje det er eneste måten for kona mi å slippe å bli trakassert, sier han.

Mediene har de siste ukene vært fulle av oppslag om den voldsomme økningen av utenlandske prostituerte som kommer til Oslo. 850 prostituerte gjør Karl Johan til Nordens største horegate, skrev nyhetsmagasinet Memo for to uker siden. Nær 400 av dem er nigerianske kvinner.

Fagsjef Rune Steen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) kjenner til at mange afrikanske kvinner blir stemplet som prostituerte. Men han vil ikke gå med på at dette er et medieskapt fenomen.

-  Media må ha lov til å sette søkelys på den økende grad av afrikanske prostituerte kvinner i Oslo uten at alle afrikanske kvinner skal risikere å bli stemplet som horer. Det har jo alltid vært norske prostituerte i landet. Men det er ikke dermed sagt at alle norske kvinner selger sex. Dette dreier seg utelukkende om at kvinnene har feil hudfarge og blir offer for folks fremmedfrykt, sier han.

- Et økende problem

Pro Sentret merker at det er et økende problem at vanlige afrikanske kvinner i Oslo blir stemplet som horer.

Det nasjonale kompetansesenteret for prostitusjon, Pro Sentret i Oslo, mener denne saken har likhetstrekk med da russiske prostituerte kom til Nord-Norge på slutten av 90-tallet. Det førte til at mange russiske kvinner, som allerede var gift med norske menn, ble uthengt som horer.

-  Det kom mange russiske prostituerte til små og gjennomsiktige samfunn. Det førte til at kvinner ble feilaktig stemplet og sett på som prostituerte. Vi må huske på at det å bli tatt for å være hore, er fryktelig nedverdigende for en kvinne, sier konsulent Bjørg Norli.

Hun har registrert at det er et økende problem at vanlige afrikanske kvinner i Oslo blir sett på som prostituerte. Men Pro Sentret jobber bare mot de kvinnene som er prostituerte, og har ingen spesiell kontakt med fastboende afrikanske kvinner i Norge.

-  I bunn og grunn handler det om å ha en nyansert verdensforståelse og skjønne at Norge er sammensatt og multikulturelt samfunn. At afrikanere blir møtt med fordommer og hverdagsrasisme, er dessverre ikke noe nytt, sier Norli.

FÅR HORESTEMPEL: Collette Akeyo og mange av venninnene hennes opplever ofte å bli kontaktet av sex-kjøpende menn i Oslo sentrum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling