Afrikanske tropper truer med å rykke inn i Gambia

En militærstyrke fra Gambias naboland står klar til å rykke inn etter en varslet militærintervensjon, men president Yahya Jammeh lar ikke høre fra seg.

TRUES MED MILITÆR INTERVENSJON: Gambias president Yahya Jammeh nekter å gi slipp på makten, til tross for at han tapte valet i desember. Nå står nabolandene klare til å intervenere militært. Foto: AP / NTB scanpix
TRUES MED MILITÆR INTERVENSJON: Gambias president Yahya Jammeh nekter å gi slipp på makten, til tross for at han tapte valet i desember. Nå står nabolandene klare til å intervenere militært. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En militærstyrke fra Gambias naboland truer Gambias president Yahya Jammeh med å rykke inn i landet i dag, dersom han ikke gir slipp på makta umiddelbart.

Gambias president Yahya Jammeh tapte presidentvalget i desember, men har siden nektet å anerkjenne nederlaget og gå av. Tirsdag erklærte han unntakstilstand i landet, mens landet trues med militær intervensjon, melder nyhetsbyrået AP.

Militærstyrker fra Senegal, Mali, Nigeria Ghana og flere andre vestafrikanske land er utplassert langs ved grensa til landet - klare til å rykke inn, ifølge Africanews.

Frist til midnatt

Presidenten hadde frist til midnatt med å gi slipp på makten, der Adama Barrow etter planen skal overta som president torsdag.

- Presidentens mandat utgår ved midnatt. Alle styrker er klare, sa kommandør Seydou Maiga Moro i den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS.

ECOWAS beordret onsdag en militær intervensjon i Gambia dersom presidenten ikke avtrer. Torsdag morgen er det fortsatt ingen tegn til at Jammeh har planer om å etterkomme kravet, ei heller tegn til at militærstyrker har rykket inn i landet.

Ved midnatt lokal tid er Jammeh fortsatt i Gambia, opplyser diplomater. I valgkampen i fjor sa Jammeh at han ville styre Gambia i «en milliard år».

Jammeh kom til makten i et kupp i 1994 og har styrt Gambia siden. Han har lovet å styre landet «i en milliard år».

Forsvaret vil overgi seg

Det gambiske militæret sier de ikke kommer til å involvere seg om ECOWAS-styrken rykker inn i Gambia, fordi det dreier seg om en politisk disputt.

- Jeg kommer ikke til å involvere mine soldater i en idiotisk kamp. Jeg elsker mine menn. Hvis styrkene kommer inn, kommer vi vil å være som dette, sier Ousman Badjie i hæren og rekker opp hendene, som om han overgir seg.

Onsdag forlenget Gambias nasjonalforsamling Jammehs presidentperiode med tre måneder, bare timer før den utløp. Dette ble ikke godt mottatt i nabolandene og Barrow har gjort det klart at han akter å overta som president torsdag, enten Jammeh går av eller ikke.

- Vår framtid starter i morgen, tvitret Barrow onsdag.

- Lever i en tilstand av frykt

Jammeh har styrt Gambia med jernhånd, siden han kom til makta gjennom et statskupp i 1994. Siden har opprøret mot presidenten har spredt seg på tvers av Gambia etter årevis med elendige forhold i landet.

«Befolkningen lever i en tilstand av frykt. Rettferdighet eller ansvarlighet fra regjeringen i møte med menneskerettighetsbrudd er fullstendig utenfor rekkevidde», skrev Human Rights Watch i fjor i sin rapport om Gambia, «State of Fear: Arbitrary Arrests, Torture and Killings».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer