Afrikas eldste dinosaur funnet

I Zimbabwe er fossilet av en 230 millioner år gammel dinosaur funnet.

GRAVER UT: Her børster Christopher Griffin, som fant dinosaurfossilet, forsiktig dinosaurvirvlene i Zambezi-dalen nord i Zimbabwe. Bildet er tatt i mai 2019. Foto: Murphy Allen / Virginia Tech University / AFP) / NTB
GRAVER UT: Her børster Christopher Griffin, som fant dinosaurfossilet, forsiktig dinosaurvirvlene i Zambezi-dalen nord i Zimbabwe. Bildet er tatt i mai 2019. Foto: Murphy Allen / Virginia Tech University / AFP) / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere har avdekket restene av Afrikas eldste dinosaur. Funnet av dinosauren av typen Mbiresaurus raathi ble gjort i Zimbabwe.

Denne dinosauren, som levde for 230 millioner år siden, var rundt én meter høy og gikk på fire bein, men løp på to. Dinosauren veide cirka 30 kilo, hadde en lang hals, et lite hode og taggete, bladformede tenner.

Mbiresaurus var en av forgjengerne til sauropod-dinosaurene, som inkluderer brontosaurus og Diplodocus.

FUNN: I løpet av august har forskere ved universitetet i Southampton kommet fram til at dette er knokler fra en hittil ukjent dinosaur. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: University of Southampton. Vis mer

På museum

Det nesten komplette skjelettet er nå, ifølge BBC, på et museum i byen Bulawayo i Zimbabwe. Fossilet ble funnet under en utgravning i 2017.

Fossiler fra Trias-perioden, som begynte for 250 millioner år siden og sluttet for 200 millioner år siden, er sjeldne. Tidligere er slike fossiler funnet i Sør-Amerika og India. Nå er det altså funnet i Zimbabwe.

Funnet er ventet å gi ny kunnskap om evolusjonen og migrasjonen til tidlige dinosaurer. For 200 millioner år siden var verden ett kontinent.

På den tida var Zimbabwe på samme breddegrad som India og Sør-Amerika på superkontinentet Pangea.

Da var dagens Zimbabwe fuktig og hadde rikelig med vegetasjon.

SLIK SÅ HAN UT: Dinosauren Mbiresaurus raathi løp på to bein og var cirka én meter høy. Foto: ANDREY ATUCHIN / VIRGINIA TECH
SLIK SÅ HAN UT: Dinosauren Mbiresaurus raathi løp på to bein og var cirka én meter høy. Foto: ANDREY ATUCHIN / VIRGINIA TECH Vis mer

- Det viser at dinosaurer ikke levde over hele verden, men de ser ut til å ha vært begrenset til ett bestemt område helt i sør, med det som i dag er Sør-Amerika, Sør-Afrika og India, sier Christopher Griffin ved Yale University, en av forskerne bak prosjektet, til BBC.

Bein stakk opp

Funnet er det eldste noensinne gjort i Afrika.

Utgravningen foregikk i Mbire i Zambezi-dalen. Griffin gjorde funnet under ekspedisjonens andre dag. Han oppdaget et lårbein fra en dinosaur som stakk opp fra jorda.

Han gravde rundt det, og oppdaget et hoftebein.

- Jeg fortsatte å grave og fikk hjelp fra flere i teamet. Vi greide å avdekke nesten hele skjelettet, sier Griffin til New Scientist.

Bergarten hvor fossilfunnet ble gjort, er antatt å være en elveavsetning, og Mbiresaurus-dinosauren kan ha blitt begravet under en flom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer