Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afrikas farligste terrorist drept

Afrikas mest ettersøkte terrorist, Fazul Abdullah Mohammed, er skutt og drept i den somaliske hovedstaden Mogadishu, ifølge meldinger.

ETTERSØKT: Fazul Abdullah Mohammed var ansett som Afrikas mest ettersøkte mann, med en prislapp på 5 millioner dollar.
ETTERSØKT: Fazul Abdullah Mohammed var ansett som Afrikas mest ettersøkte mann, med en prislapp på 5 millioner dollar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liket av Abdullah er gitt til amerikanske myndigheter for endelig identifisering. DNA er på vei til Mogadishu for å bekrefte identiteten.

Ambassadeterror
Fazul Abdullah Mohammed er mannen som etter alt å dømme var hjernen bak terroren mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 2008. 220 mennesker ble drept og 5000 såret i det som er regnet som det første av al Qaidas store angrep mot amerikanske mål. Abdullah var ansett som Afrikas mest ettersøkte mann, med en prislapp på 5 millioner dollar.
Det er kenyansk politi som først var kilden om Abdullahs død til internasjonale nyhetsbyråer. De sier de har blitt informert av somaliske regjeringskilder.

Abdullah ble skutt ved en veisperring i Mogadishu tidligere i uka, av styrker fra Den somaliske føderasjonens overgangsregjering, sier regionale kilder til nyhetsbyrået AFP.

-Våre  styrker skjøt mot to menn som nektet å stanse ved en veisperring. De prøvde å forsvare seg da de ble omringet av våre menn, sier Abdikarim Yusju, kommandant i hæren til den somaliske overgangsregjeringen til AFP. Represententer for solamiske myndigheter sier den drepte likner på Abdullah.

Sør-afrikansk pass
Det viste seg at Abdullah hadde fått identitet som sør-afrikaner, og hadde et pass med navnet «Daniel Robertson» da han ble skutt. Abdullah hadde også 40 000 dollar i cash. Passet var utstedt 13. april 2009.

Men passet viser at han kom til Tanzania i mars i år, der han fikk et visum. Somaliske regjeringskilder sier ifølge BBC at Abdullah kom fra Nedre Juba da han ble skutt i Mogadishu. Provinsen har vært et politisk kaos siden den somaliske borgerkrigen startet i 1991, og har vært erobret og gjenerobret flere ganger. En evig krigssone er et ypperlig sted for et terrornettverk å slå rot.

Abdullah har vært sentral i en rekke terroraksjoner i Øst-Afrika siden debuten som terrorist i 1998. I 2005 ble han ifølge Wikipedia rangert som verdens farligste mann. Abdullah sa selv at han var personlig utpekt som leder av al-Qaida i Øst-Afrika av Osama bin Laden, al-Qaida-lederen som ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan tidligere i år.
Abdullah er født på komorene, ei øygruppe øst for Tanzania. Han snakket komorisk, fransk, engelsk, arabisk og swahili.