Afrikas første kvinnelige president

Liberias Ellen Johnson-Sirleaf så torsdag ut til å bli Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Rivalen hennes, fotballstjernen George Weah, hevder hun vant på grunn av fusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter at 88,6 prosent av stemmene var talt opp etter valget i Liberia, hadde Ellen Johnson-Sirleaf fått 59,2 prosent av stemmene. George Weah, som ble kåret til verdens beste fotballspiller for ti år siden, hadde da 40,8 prosent av stemmene.

Presidentvalget i et av Afrikas meste voldsherjede land hadde om lag 60 priosent valgdeltakelse.

Weah beskylder imidlertid Ellen Johnson-Sirleaf for valgfusk og har levert inn en formell klage til Den nasjonale valgkommisjonen. Kommisjonen sier de nå vil etterforske saken.

Men internasjonale observatører som overvåket valget sier at det så ut til at det var et rettferdig valg.

Tidligere finansminister

Den tidligere Milan-stjernen Weah tok en klar ledelse i den første valgomgangen 11. oktober mellom flere kandidater. Weah fikk da 28 prosent og Johnson-Sierleaf 20 prosent, og var de  to kandidatene som gikk videre til en ny finaleomgang.

På tross av at de fleste kandidatene som falt ut støttet George Weah, har den Harvard-utdannede økonomen Johnson-Sirleaf hatt et klart grep om presidentvervet i innspurten. Hun har tidligere vært finansminister i Liberia (ANB-AP)

FØRSTE KVINNEHarvard-økonomen Ellen Johnson-Sirleaf blir Afrikas første kvinnelige president.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer