- Afrikas framtid er opp til afrikanerne selv

Obama blir behandlet som en helt i Ghana.

FØRSTE BESØK: USAs president Barack Obama er tatt godt imot under sitt korte besøk i Ghana. Det er hans første besøk i Afrika sør for Sahara etter at han ble president. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX
FØRSTE BESØK: USAs president Barack Obama er tatt godt imot under sitt korte besøk i Ghana. Det er hans første besøk i Afrika sør for Sahara etter at han ble president. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Afrikas framtid er i afrikanernes hender. Men det krever godt lederskap og en slutt på tyranniet, sier USAs president Barack Obama.

Obama er på sitt første besøk i Afrika siden han ble president, og med seg på turen er hans to døtre og kona Michelle. Han talte i dag, lørdag, til Ghanas parlament.

Sammenknyttet
- Jeg ser ikke landene og menneskene i Afrika som en verden langt der borte, men som en viktig del av vår sammenknyttede verden.

Han mener det er mye håp i Afrika som ikke blir utnyttet.

- Land som Kenya, som hadde bedre økonomi enn Sør-Korea da jeg var ung, har plassert den dårlig. Sykdom og konflikt har herjet deler av det afrikanske kontinent, sa han ifølge CNN.

Han mener håpet mange plasser har blitt sløst bort.

- Dette århundret vil bli formet av ikke bare det som skjer i Roma eller Moskva, men også av det som skjer her i Accra, sa han og viste til den afrikanske hovedstaden.

Skrøt av demokratiet
Obama skrøt av Ghana for deres arbeid for et fungerende demokrati, og oppfordret alle land til å støtte sterke regjeringer.

- Dere har makten til å holde deres leder ansvarlig, å bygge institusjoner som tjener folket. Dere kan bekjempe sykdom, gjøre slutt på konflikter og gjøre endringer nedenfra og opp. Dere kan gjøre det. Yes you can, sa Obama ifølge NTB.

Obama fortalte at han og den amerikanske regjeringen har et ansvar for å støtte ansvarsfulle land, og isolere land som ikke er det.

- Et viktig ansvar er å støtte utvikling som åpner for muligheter for flere mennesker, sa han.

Obama kalte konfliktene som herjer på kontinentet «en møllestein om Afrikas hals», og nevnte folkemord i Darfur og terror i Somalia som globale problemer.

EGET ANSVAR: President Barack Obama hilser på deler av parlamentet i Ghana. Der holdt han en tale der han poengterte at afrikanerne selv har ansvaret for Afrika.  Foto: AP Photo / Haraz N. Ghanbari / Scanpix
EGET ANSVAR: President Barack Obama hilser på deler av parlamentet i Ghana. Der holdt han en tale der han poengterte at afrikanerne selv har ansvaret for Afrika. Foto: AP Photo / Haraz N. Ghanbari / Scanpix Vis mer

- De krever en global respons sa Obama, og lovet USAs hjelp til å holde «kriminelle» ansvarlig, skriver NTB.

Videre fortalte han til parlamentet at USA nå gikk i gang med en global helseplan med verdi på 63 milliarder dollar.

- Vi bygger videre på president Bushs forsøk, og vi vil fortsette kampen mot HIV og AIDS. Vi vil prøve å forhindre at folk dør av malaria og tuberkulose, og vi vil prøve å utrydde polio.

Obama er blitt tatt hjertelig imot i Ghana. Ghanesere behandler ham som en hjemvendt sønn, selv om Obamas røtter er i et annet afrikansk land, nemlig Kenya.

(Dagbladet/NTB)

HELT: Ghanesere prøver å få et glimt av Obama i det han kjører forbi. Han har blitt behandlet som en helt i landet. Foto: REUTERS / Luc Gnago / Scanpix
HELT: Ghanesere prøver å få et glimt av Obama i det han kjører forbi. Han har blitt behandlet som en helt i landet. Foto: REUTERS / Luc Gnago / Scanpix Vis mer