- Afrikas framtid står på spill

Verdenssamfunnet samlet til krisemøte i Washington D.C. for å trappe opp innsatsen mot ebolaviruset.

KRISEMØTE: Utenriksminister Børge Brende hilser på FNs generalsekretær, Ban Ki-moon og sjef for verdensbanken, Christine Lagarde, før møtet i Verdensbanken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KRISEMØTE: Utenriksminister Børge Brende hilser på FNs generalsekretær, Ban Ki-moon og sjef for verdensbanken, Christine Lagarde, før møtet i Verdensbanken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende er i dag på møte i Det internasjonale pengefondets lokaler i den amerikanske hovedstaden sammen med ledere fra en rekke land samt FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å diskutere den raskt voksende ebola-krisa som er den største ebola-epidemien noensinne.

- Kampen mot ebola-viruset må trappes opp. Ikke vent på konsultasjon. Dette er et spørsmål om handling. Ikke vent på konsensus, advarer Ban Ki-Moon ved innledningen på møtet hvor Dagbladet er til stede.

På møtet var også lederen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, og statslederne i de tre hardt rammede landene, president Alpha Condé fra Guinea, Ellen Johnson Sirleaf fra Liberia og Ernest Bai Koroma fra Sierra Leone.

Selv om alle er dypt bekymret for den voksende krisa, understreker alle at det er mulig å bekjempe denne epidemien dersom verden handler raskt. Enkelte sammenlikner også ebola-viruset med aids.

- Afrika på spill - Afrikas framtid står på spill Vi er klare for å gjøre mer, sier Lagarde i Det internasjonale pengefondet.

Hun påpeker at det er svært sjelden at Verdensbanken oppfordrer til underskudd på budsjettene, men at det i dette tilfellet er helt nødvendig å bruke alle tilgjengelige ressurser for å bekjempe sykdommen.

Så langt er 3829 mennesker døde i virusepidemien, mens 8000 er smittet. Det er særlig landene i Vest-Afrika som er hardt rammet, men i USA er en mann fra Liberia død. 401 helsearbeidere er så langt smittet, og 232 er døde, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon, WHO.

- Verdens hjelp Mandag ble det kjent at en spansk sykepleier var smittet av det dødelig viruset. Kort tid etterpå ble det kjent at en norsk kvinne, som jobber for Leger Uten Grenser i Sierra Leone også var smittet. Hun er nå bragt hjem til Norge hvor hun får behandling på Oslo universitetssykehus, avdeling Ullevål.

- Vi skal klare å sparke ebola ut av landet vårt med verdenssamfunnets hjelp, sier president i Sierra Leone, Koroma, på møtet.

- Framtida til disse landene er fullstendig usikker. Det trenger ikke å være situasjonen. Ebola kan bli stoppet, sier Verdens helseorganisasjon i en uttalelse.

FORTELLER: Presidenten i Guinea, Alpha Condé forteller verdenssamfunnet om hvordan det dødelige ebola-viruset har rammet landet hans. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FORTELLER: Presidenten i Guinea, Alpha Condé forteller verdenssamfunnet om hvordan det dødelige ebola-viruset har rammet landet hans. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer