Afrikas isbreer smelter

De sjeldne tropiske breene er halvert på 16 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Isen på Afrikas myteomspunne fjell er i ferd med å forsvinne, ifølge AllAfrica.com. Klimaendringer er årsaken, mener forskere fra Uganda og Storbritannia.

Studien, som ble publisert 17. mai i Geophysical Research Letters, viser at arealet av noen av breene i Rwenzori-fjellene minsker med hele ti meter i året.

Fjellkjeden strekker seg langs grensen mellom Kongo og Uganda og breene her et ett av bare fire tropiske breområder utenom Andesfjellene i Sør-Amerika.

Ifølge medforfatter Abushen Majugu har temperaturene i regionen økt jevnt i mer enn et tiår, og forårsaket nedsmeltingen. Prosjektleder Richard Taylor ved University College i London legger til at det ikke finnes noen reell alternativ forklaring på nedsmeltingen.

- Det finnes rapporter om redusert nedbør i Uganda som resultat av avskoging, sier han til SciDev.net.

- Noe forskning støtter dette, men bevis fra meteorologiske målestasjoner i Vest-Uganda indikerer ikke noen vesentlig nedgang i årlig nedbør.

Studien antyder at dersom dagens trend fortsetter, vil isbreene være helt borte om tjue år. Men ingen vet nøyaktig når det vil skje.

Fjellkjeden forsyner flere av elvene i regionen med vann, men ifølge Tayor er breene for små til å ha noen særlig betydning for vannstanden i elvene. Turismen i fjellområdet, som står på UNESCOs Verdensarv-liste, vil derimot kunne bli skadelidende.

Rwenzori-fjellene har topper som er opptil 5000 meter høye, og har en storslagen natur som spenner fra tropisk regnskog til alpine vidder.