Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afrikas nød = tre tsunamier i året

Flodbølgen i Asia har ført til en giverglede utenom det vanlige i den vestlige verden. I Afrika kan like mange dø i en katastrofe uten at verden enser det, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag dør det om lag 1.000 mennesker i den østlige delen av Kongo. Og i løpet av tre til fire måneder vil like mange ha mistet livet i denne regionen som i flodbølgekatastrofen 2. juledag.

Til tross for innstendige oppfordringer får ikke FN inn nok penger til å stanse lidelsen i Afrika, Midtøsten og Øst-Europa.

I 2004 fikk FN faktisk inn mindre til nødhjelp enn både i 2003 og 2002, ifølge FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland. Pengemangelen rammer særlig land som Somalia, nordlige Uganda, østlige Kongo og Tsjetsjenia.

Verdenssamfunnet har lovet 12 milliarder kroner til de om lag 5 millioner menneskene som er rammet av flodbølgen. For å redde 26 millioner mennesker som er ofre for glemte katastrofer, anslår FN at det trengs 1,2 milliarder kroner mindre enn hva verden nå har lovet til flodbølgeofrene.

- I løpet av sju dager har vi fått inn mer penger enn vi gjorde for alle de humanitære katastrofene i 2004, påpekte FNs generalsekretær Kofi Annan søndag.

FN setter pris på givergleden, men hjelpearbeidere frykter samtidig at flodbølgekatastrofen vil gjøre det enda vanskeligere å samle inn penger til dem som i år etter år lever under katastrofelignende forhold. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media