Afrikas tredje mektigste kvinne ble president

Joyce Banda (61) overtar i Malawi to dager etter rivalens hjerteinfarkt.

MALAWIS FØRSTE KVINNELIGE PRESIDENT:  Joyce Banda ble tatt i ed som president i hovedstaden Lilongwe lørdag, to dager etter at forgjengeren Bingu wa Mutharika døde av hjerteinfarkt. Her flankert av generalinspektør for politiet, Peter Mukhito (til venstre) og hæreneral Henry Odilo. FOTO: Mabvuto Banda/REUTERS/NTB SCANPIX.
MALAWIS FØRSTE KVINNELIGE PRESIDENT: Joyce Banda ble tatt i ed som president i hovedstaden Lilongwe lørdag, to dager etter at forgjengeren Bingu wa Mutharika døde av hjerteinfarkt. Her flankert av generalinspektør for politiet, Peter Mukhito (til venstre) og hæreneral Henry Odilo. FOTO: Mabvuto Banda/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Joyce Banda (61) ble møtt med sang og jubel da hun lørdag ble tatt i ed som Malawis første kvinnelige president.

Banda etterfølger Bingu wa Mutharika, som døde av et hjerteinfarkt torsdag, 78 år gammel.

Før Joyce Banda ble aktiv politiker i 1999, var hun kjent som grasrotaktivist og kvinneforkjemper.

Gjennom årene har hun startet flere organisasjoner som skulle sørge for at jenter fikk utdanning og kvinner ble aktive samfunnsdeltakere.

Hun har sittet i en rekke regjeringer og har blant annet vært utenriksminister, men hun startet sin karriere som sekretær.

I 2011 ble hun kåret til Afrikas tredje mektigste kvinne av Forbes Magazine.

Maktkamp? Mange har fryktet en bitter maktkamp som følge av at presidentens dødsfall, men med innsettelsesseremonien i Malawis hovedstad Lilongwe ser det ut til å bli en fredelig maktovertakelse.

Det er imidlertid frykt for at tiden framover vil bli preget av strid mellom Bandas og den avdøde presidentens tilhengere.

Kastet ut Joyce Banda har vært Malawis visepresident siden mai 2009, men det tok ikke lang tid før hun røk i tottene på presidenten, og i 2010 ble hun kastet ut av regjeringspartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer