Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mira Craig:

- Afrohår bør være obligatorisk

Har startet underskriftskampanje for ny læreplan.

DISKRIMINERENDE: Mira Craig vil ha afrohår inn på læreplanen til frisører. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
DISKRIMINERENDE: Mira Craig vil ha afrohår inn på læreplanen til frisører. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Mira Craig mener det er diskriminerende og rasistisk at kvinner og menn med veldig tette krøller og afrohår, kan få beskjed om at frisørsalonger «ikke gjør deres type hår.»

Artisten forteller NRK at hun har startet en underskriftskampanje for å få det inn på læreplanen til frisørutdanninga, og har samlet inn over 200 underskrifter fra både kjente artister og andre.

Melk og Honning har også skrevet om saken.

Har vært krevende

Maria Liholt er en av dem som har måttet snu i døra. Hun er adoptert fra Sierra Leone og har mørke tette krøller. Før hun fant en frisør som hadde kunnskap om håret hennes tok hun ofte antipermanent, for å kjemisk rette ut håret, sånn at flere frisører kunne jobbe med håret hennes.

- Jeg har blitt vant til at det er visse ting i samfunnet, som ikke er for meg.

Liholt sier at hun skjønner at det kan være skremmende å skulle jobbe med håret hennes om man ikke har erfaring med den type hår fra før av, men at alt handler om hvordan man bestemmer seg for å takle det.

Hun sier at man heller burde tenke på hvordan man kan løse situasjonen, framfor å møte personen som et problem.

Nye læreplaner

I den læreplanen som er i dag, står det at elevene må kunne håndtere kunder med ulik kultur og bakgrunn. Men dette må spesifiseres mer, ifølge Mira Craig.

I august skal nye læreplaner for andre og tredjeåret på videregående ut på høring.

- Jeg har full forståelse for frustrasjonen om man må snu i frisørdøra. Dette handler ikke bare om afrohår, men også andre hårtyper, skriver Jan Kristian Pettersen i Faglig råd for frisør, blomster- og interiørdesign til NRK.

- Alle læreplaner i norsk skole skal være kompetansebaserte, og med rom for lokal tilpassing. Det betyr at det ikke er rom for noe så detaljert som en eller flere bestemte hårtyper i læreplanen, skriver han videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!