Aftab-familien lykkelig tilbake i Norge

863 dager er gått siden den pakistanske familien Aftab med to dødssyke barn og en psykisk utslitt mor ble kastet ut av Norge 13. juli 1995. I kveld kunne den hardt prøvede familien igjen sette føttene på norsk jord - denne gangen med oppholdstillatelsen i bagasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB var med familien den siste flyturen fra Kastrup til Sola. Det var en dødssliten, men lykkelig familie som gledet seg over å være tilbake.

- Endelig kan vi begynne å se framover, mot et tilnærmet normalt liv. Vi takker regjeringen Bondevik for at de ga oss oppholdstillatelse. Og vi takker alle våre støttespillere i Norge, sa familiefaren Farid Aftab til NTB.

Allerede på Kastrup ble familien Aftab møtt av sin beste støttespiller, sykepleier Magnhild Lothe fra Bryne. Det ble et rørende gjensyn. Farid Aftab sier at uten familien Lothes økonomiske og moralske støtte vet han ikke hvordan barna, kona Lubna og han selv hadde overlevd det første året i Pakistan. Familien har for det meste levd isolert og delvis i skjul i byen Rawalpindi, men de siste månedene bodde de i hovedstaden Islamabad. Her fikk Farid Aftab endelig arbeid i et reisebyrå.

Barna dårligere

Eldstejenta Maira (13) og eldstegutten Sheikh (7) lider av en uhelbredelig muskelsvinnsykdom, som allerede har lenket dem til rullestolen. På stillferdig vis forklarer Farid Aftab hvordan kona Lubna og han har slitt. Det har blitt mange vonde dager, og særlig kona Lubna har vært deprimert.

- De to siste årene har ikke barna våre gått på skole, eller mottatt noen form for medisinsk behandling. Våre syke barn er blitt dårligere. Men det har heller ikke vært lett for de to friske. Anam på ni har vært redd for å gå ut, og en fire-åring trenger plass for å leke. Det har ikke vært enkelt, sier Farid på vegne av familien.

Vil bidra

Farid Aftab vil ikke beskrive sine følelser da justisminister Grete Faremo bestemte at familien ikke fikk bli i Norge.

- Mest av alt var vi forvirret og utafor. Det gjorde vondt, og 13. juli 1995 vil alltid stå som en mørk dag i våre liv, sier Farid. Han er svært lykkelig for at den nye regjeringen har våget å gjøre om utvisningsvedtaket.

- Nå er på tide å se framover. Vi gleder oss alle til å komme tilbake til Norge. Nå vil vi lære oss norsk, barna skal begynne på skole, og jeg ønsker å få meg en jobb. Vi vil bidra positivt til det norske samfunnet, sier den tidligere eiendomsmegleren Farid Aftab til NTB. Men først må familien få et sted å bo. Inntil videre skal de bo hos sine norske venner, og familien håper å bosette seg i nærheten av Stavanger.

(NTB)