Aftenposten: - 200 nordmenn omtales i gigantavsløring

- Et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 20.00 i kveld publiserte en rekke medier funn fra et omfattende internasjonalt journalistisk graveprosjekt.

I Norge er det Aftenposten som har fått tilgang til dokumentene.

Avisa skriver at de kan avsløre at minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministre og presidenter har verdier i skatteparadiser.

200 nordmenn Dokumentene viser også hvordan president Vladimir Putins nærmeste krets i all hemmelighet flyttet 2 milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter, skriver Aftenposten.

Over 200 nordmenn skal være omtalt i de totalt 11 millioner dokumentene.

Dokumentene er lekket fra et Panama-basert advokatfirma, og lekkasjen har fått navnet Panama Papers.

- Dokumentene avslører hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk, skriver Aftenposten på sin Facebook-side.

DNB angrer Aftenposten skriver også at dokumentene avslører at DNB i Luxembourg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine.

DNB angrer på praksisen, skriver NTB.

Nordea nekter Ifølge Dagens Næringsliv er Nordea blant selskapene som omtales i avsløringa, og at firmaet kobles til skatteparadiser.

I en pressemelding skriver Nordea at de følger alle regler og lover på dette området. Samtidig framkommer det at Nordea International Private Banking i Luxembourg framstilles som leverandør af skatteparadiskonstruksjoner til sine kunder - noe banken avviser at er tilfelle.

- Vi vil ikke akseptere å bli misbrukt til skatteundragelse, skriver Nordea i pressemeldinga som ble publisert på selskapets danske hjemmesider søndag ettermiddag.

Nordea opplyser selv også en leverandør av selskapskonstruksjoner som skal gjøre at man slipper unna skatt, skiver Dagens Næringsliv.

Det nekter banken for.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer