Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aftenposten: Har funnet spionutstyr utenfor Stortinget og statsministerboligen

- Kan ikke knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier PST.

FALSKE BASESTASJONER:  Aftenposter melder i kveld at en rekke falske basestasjoner er plassert rundt omkring i Oslo sentrum, også rundt Stortinget og sentrale bygninger. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
FALSKE BASESTASJONER: Aftenposter melder i kveld at en rekke falske basestasjoner er plassert rundt omkring i Oslo sentrum, også rundt Stortinget og sentrale bygninger. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aftenposten melder nå at det er plassert falske basestasjoner rundt omkring i Oslo, som kan overvåke bevegelsene til folk som går forbi og plukke ut kandidater til avlytting.

Men hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent.

«Ingen norske myndigheter Aftenposten har vært i kontakt med, sier at dette er utstyr som tilhører dem», skriver avisa.

- Både private og statlige kan stå bak Det skal være snakk om IMSI-catchere, som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de er kjent med Aftenpostens avsløring, og har vært i dialog med avisa. 

- Vi vil ikke kommentere funnene avisa kommer med, men det er ikke usannsynlig at denne type aktiviteter foregår. Det kan både være private og statlige aktører som står bak, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet. 

Ifølge Alsén er det snakk om utstyr som ikke kan avlytte samtaler, men som kan hente ut nummerinformasjon fra telefoner i det angitte området, såkalte IMSI-nummer.

- Vi kan ikke si at de funnene som er gjort kan knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier hun.

Utstyret det er snakk om, er ifølge PST vanskelig å jakte på. Det kan være veldig mobilt, for eksempel gjemt i en koffert, og bare påskrudd i noen sekunder av gangen. Derfor prioriterer etaten heller å forebygge slike trusler med å bevisstgjøre politikere og samfunnstopper på trygg bruk av mobil- og datautstyr.

- Avansert teknologi Som Aftenposten selv oppgir har de samarbeidet med selskapene Aeger Group og CEPIA Technologies, som har svært presist måleutstyr for å lokalisere falske basestasjoner.

- De kom til oss og ga oss et oppdrag. Vi har gjort våre undersøkelser og analyser, og det er svært entydige konklusjoner, sier Jahn-Helge Flesvik i Aeger Group til Dagbladet.

- Noe av dette er avansert teknologi, sier Flesvik.

Flere av basestasjonene ble registrert utenfor Stortinget. Pressevakta på Stortinget sier de kontinuerlig jobbe med å øke bevissthet om sikkerhet hos representanter og ansatte.

- Når det gjelder kommunikasjonssikkerhet er utgangspunktet at all kommunikasjon på vanlig mobiltelefon må anses å være åpen. Det betyr at sensitiv informasjon ikke skal deles her eller via andre kommunikasjonsmidler som kan avlyttes, sier pressevakt Flemming Kjerschow på Stortinget.

- Dersom det er oppsatt ulovlige basestasjoner i Oslo sentrum er dette et forhold for politiet å etterforske, sier han.

Gjør egne undersøkelser Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) undersøker saken.

- Etter at Aftenposten tok konktakt, har vi gjort egne undersøkelser. Vi var blant annet ute i dag, og vi fortsetter å analysere det mandag, sier Kjetil Berg Veire, kommunikasjonssjef i NSM, til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg er ikke tilgjengelig for en kommentar i kveld, får Dagbladet opplyst.

Saken oppdateres.