Aftenposten: Har funnet spionutstyr utenfor Stortinget og statsministerboligen

- Kan ikke knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier PST.

FALSKE BASESTASJONER:  Aftenposter melder i kveld at en rekke falske basestasjoner er plassert rundt omkring i Oslo sentrum, også rundt Stortinget og sentrale bygninger. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
FALSKE BASESTASJONER: Aftenposter melder i kveld at en rekke falske basestasjoner er plassert rundt omkring i Oslo sentrum, også rundt Stortinget og sentrale bygninger. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aftenposten melder nå at det er plassert falske basestasjoner rundt omkring i Oslo, som kan overvåke bevegelsene til folk som går forbi og plukke ut kandidater til avlytting.

Men hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent.

«Ingen norske myndigheter Aftenposten har vært i kontakt med, sier at dette er utstyr som tilhører dem», skriver avisa.

- Både private og statlige kan stå bak Det skal være snakk om IMSI-catchere, som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de er kjent med Aftenpostens avsløring, og har vært i dialog med avisa. 

- Vi vil ikke kommentere funnene avisa kommer med, men det er ikke usannsynlig at denne type aktiviteter foregår. Det kan både være private og statlige aktører som står bak, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet. 

Ifølge Alsén er det snakk om utstyr som ikke kan avlytte samtaler, men som kan hente ut nummerinformasjon fra telefoner i det angitte området, såkalte IMSI-nummer.

- Vi kan ikke si at de funnene som er gjort kan knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer