Aftenposten og NRK fikk SKUP-prisen

Norges beste gravende journalister er kåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Halv tolv i kveld ble SKUP-prisen delt ut i Tønsberg. Overraskende ble prisen delt mellom to redaksjoner i år.

Aftenpostens avsløringer rundt vannverket på Øvre Romerike var forhåndsfavoritt og deler prisen med kvikksølvsaken til NRK Brennpunkt.

De tre journalistene bak Aftenpostens vannverksak hadde psyket seg ned før vinnerne ble utropt.

- Mange hadde oss som favoritter. Derfor la vi lista litt lavt på forhånd. Det som gjør det ekstra morsomt er at dette er et resultat av langvarig metodisk arbeid. Vi gir oss ikke på tørre møkka, sier Siri Gedde-Dahl, som har laget saken sammen med Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen.

NRK-journalistene Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn var strålende fornøyd. Men det som betydde mest var hjelpen de har gitt til de tusen tannlegesekretærene over hele landet.

- På forhånd spilte det ingen rolle om vi vant. Det viktigste for oss er de flere tusen tannlegesekretærene som har fått hjelp gjennom vår jobb med denne saken, sier Bakke og Knudssøn.

Forsvarer for de svake

Aftenpostens journalister får ros for at de med opparbeidet fagkunnskap og systematisk jobbing, greide de å avsløre omfattende korrupsjon. Konsekvensene av journalistenes avsløringer er at direktøren og hans sønn er siktet av Økokrim for grov økonomisk utroskap. De kommunalt valgte styrene har trukket seg og ordføreren er innvilget permisjon.

NRKs journalister får ros for å ha vært de svakes gruppes forsvarer. Etter de to journalistenes imponerende arbeid, er bildet av hva slags farer 10 000 tannlegeassistenter utsatte seg for i arbeidet med kvikksølv, endret for alltid.

Les hele juryens begrunnelse her.

Vinner ære og penger

SKUP-prisen er norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk. Vinneren får SKUP-kuben og et prisbeløp på 50.000 kroner. Kuben er laget av Røros-kunstneren Synnøve Korssjøen.

Årets SKUP-jury ble ledet av Fritz Breivik som delte ut prisen foran 620 journalister som deltar på årets SKUP-konferanse i Tønsberg.

I tillegg til hovedprisen fikk disse bidragene SKUP-diplom:

•Hyllekunstnerne, Dagens Næringsliv. Journalister: Jens M. Johansson, Jostein Løvås og Bjørn Olav Nordahl.

•Anbudssaken i Ski, Østlandets Blad. Journalister: Harald Wisløff og Elin Svendsen.

•Forbrytelse uten straff, Dagens Næringsliv: Journalister Knut Gjernes og Gøran Skaalmo

- Noen er garantert skuffet i dag. Nivået over de innsendte bidragene til SKUP-prisen er høyt. Faktisk er nivået på bidragene jevnt over høyere enn det noen gang ha vært, sier Fritz Breivik.

SKUP ble formelt etablert i Bergen i 1991 under navnet \'Sammenslutningen for en Kritisk og Undersøkende Presse\'. Senere ble SKUPs organisasjonsform og navn endret til \'Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse\'. Stiftelsens formål er å inspirere til undersøkende journalistikk i norsk presse.