Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aftonbladet: Svensk politi mistenker at «dødspatrulje» står bak rundt ti drap

- Etterforskningsmessig ligger man ekstremt bra an, sier en anonym kilde til den svenske avisa. 

DOBBELTDRAP: Politiet på stedet etter at to personer ble skutt og drept i Rinkeby utenfor Stockholm i desember i fjor. Aftonbladet skriver at de samme gjerningsmennene kan stå bak et drap som fant sted utenfor Stockholm på søndag. Foto: TT / NTB Scanpix
DOBBELTDRAP: Politiet på stedet etter at to personer ble skutt og drept i Rinkeby utenfor Stockholm i desember i fjor. Aftonbladet skriver at de samme gjerningsmennene kan stå bak et drap som fant sted utenfor Stockholm på søndag. Foto: TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aftonbladet skriver i dag om en såkalt «dødspatrulje» som svensk politi mistenker at har nærmere ti liv på samvittigheten.

Politiet mistenker at fire unge menn i skuddsikker vest står bak drapet på en 18-åring i den svenske kommunen Järfälla, som ligger et par mil nord-vest for Stockholm, hevder avisa.

Skal være del av gjengmiljøet

Det var på søndag at en ung mann ble funnet død ved en badeplass i Järfälla. Expressen skriver at vitner så fire menn dra fra stedet i en hvit bil og et en krasjet Golf. Politiet var søndag svært restriktive med opplysninger rundt dødsfallet, men fortalte at hendelsen ble etterforsket som et drap.

Aftonbladet skriver nå at de fire mennene skal utgjøre en sentral del av gjengmiljøet som de siste årene har vært i konflikt i Stockholm. Ifølge avisas kilder skal den kriminelle gjengen også stå bak dobbeltdrapet på to svenske brødre fredag 2. desember i fjor.

De to brødrene ble skutt og drept på en kafé i drabantbyen Rinkeby, som ligger like utenfor den svenske hovedstaden. Politiet jaktet i etterkant av hendelsen på fire menn - de samme fire mennene som sto bak søndagens drap, ifølge Aftonbladet.

- Ligger bra an

Skytingen i Rinkeby ble seinere også satt i sammenheng med et drap i Tensta i Stockholm som fant sted 13. desember i fjor. I tillegg ble det trukket koblinger til en skyteepisode som fant sted tidligere på dagen 13. desember.

- Etterforskningsmessig ligger man ekstremt bra an, sier en anonym kilde til den svenske avisa.

- Jeg pratet nettopp med etterforskningsleder og det er ikke noe gjennombrudd i utredningen. Nå handler mye om innhenting av informasjon og vi kan verken si noe om det ene eller det andre, sier imidlertid talsperson for politiet i Stockholm, Lars Byström.

Gjengoppgjør

Onsdag 9. mars ble to personer skutt i hodet i en bil i Kista nord for Stockholm. Den ene døde momentant, mens den andre døde på sykehus seinere påfølgende natt.

Dobbeltdrapet var det siste av fem drap som fant sted i Stockholms-området samme uke. Alle drapene ble sett på som et oppgjør mellom tungt kriminelle gjenger.

Den 10. mars hadde politiet i Stockholm totalt 47 drap under etterforskning, i tillegg til 57 drapsforsøk.

Eksplosiv økning i 2015

I Aftonbladets gjennomgang av drapssaker i Sverige i fjor (krever innlogging), kommer det fram at flere av drapene er knyttet til oppgjør mellom kriminelle gjenger.

Gunnar Appelgren, kommisær ved politiet i Stockholm, og leder for operasjon Mareld - et initiativ mot kriminalitet, fortalte i mars at økningen i gjengrelatert kriminalitet fant sted etter 2014.

I Stockholm fant 26 skytinger sted fram til 8. mars i år. Totalt åtte personer er døde som følge av hendelsene, og 12 har blitt skadd. I samme tidsperiode i fjor, fra 1. januar og fram til 8. mars, fant 20 skytinger sted i Stockholm. To personer døde og sju ble skadd som følge av skytningene.

- Svensk forskning, fra blant annet Karolinska, definerer alle skytinger der menn skyter menn, som relatert til gjengmiljøer. Jeg tror, og er nesten helt sikker på, at det bare er menn som har blitt skutt i år, menn som blir skutt på offentlige plasser, sa Appelgren til Dagbladet i mars.

Hele Norges coronakart