AG-3 får kammerlås

Stortinget går inn for å inndra tennstempelet og sette kammerlås på samtlige Heimeverns-våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det går fram av forsvarskomiteens innstilling til statsbudsjett for 2003. Kun Fremskrittspartiet stemte imot å innføre en slik ordning.

- Tennstempelet skal inndras med øyeblikkelig virkning. I løpet av en treårsperiode skal så samtlige HV-våpen utstyres med kammerlås, sier forsvarskomiteens leder Marit Nybakk (Ap) til NTB.

I tillegg skal nøklene til de om lag 4.000-5.000 HV-våpnene som er utstyrt med kammerlås i forbindelse med et prøveprosjekt trekkes inn. Disse nøklene oppbevares i dag hos hver enkelt HV-soldat som deltar i prosjektet.

Nytt våpen?

Videre åpner komiteen for at man på litt sikt kan utruste HV-soldater med forskjellige våpentyper.

- I en antiterrorsituasjon er det kanskje meningsløst at HV-soldatene i Oslo har AG 3-gevær. Kanskje bør de heller utstyres med håndvåpen, for eksempel samme våpentype som politiet bruker, sier Nybakk.

Forsvarskomiteen ber også Forsvarsdepartementet se på om det er formålstjenlig at samtlige HV-soldater oppbevarer våpen hjemme, slik praksis er i dag.

- Kanskje bør vi gå enda mer drastisk til verks enn vi har gjort i denne omgangen, sier Nybakk.

- Trygghet

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) fremmet i vår forslag om å innføre kammerlås på alle HV-våpen. Samtlige partier med representanter i forsvarskomiteen, med unntak av SV, gikk da imot å innføre en slik ordning. Nå er det bare Frp som er imot kammerlås og en ordning med fjerning av tennstempelet.

- Dette er en gledens dag for oss. Det er veldig godt at vi har fått en løsning, sier Kjetil Bjørklund som representerer SV i forsvarskomiteen.

Problematikken rundt at HV-soldater oppbevarer våpen hjemme har blitt aktualisert flere ganger i løpet av de siste årene. Det ferskeste eksempelet stammer fra Kongsvinger hvor en 37 år gammel lagfører brukte sitt eget tjenestevåpen til å skyte og drepe både samboeren og parets to felles barn i september i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer