Seksuelle overgrep mot barn

Agder-mann (28) dømt for nettovergrep mot flere titalls barn

Noen av barna var så unge som ti år gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En 28 år gammel mann er i Aust-Agder tingrett dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot en lang rekke barn på nettet. Noen av barna var så unge som ti år gamle.

Tiltalen omfattet mannens kontakt med hele 39 barn på chattekanalen KIK, og gjaldt foruten handlinger mot barna også produksjon, distribusjon og besittelse av straffbare filmer og bilder. Alle barna, både gutter og jenter, var mellom 10 og 15 år gamle. Handlingene fant sted fra mai 2014 til august året etter.

De alvorligste forholdene dreier seg om overgrep mot to jenter på 12 og 13 år, der overgrepene sidestilles med voldtekt.

– Det er gjennomgående vist til at tiltaltes handlinger var planmessig utført som del av seksualisert handlingsmønster over lang tid overfor mindreårige på internett, og fornærmedes unge alder, skriver tingrettsdommer Alice Jervell i dommen.

Planmessig

Mannen ble frifunnet for to av de svært mange tiltalepunktene. Det ene fordi det ikke har vært mulig å identifisere fornærmede. På det andre punktet hersker det så stor usikkerhet om fornærmedes identitet at tiltalte frifinnes.

Men disse to punktene var altså som en dråpe i havet å regne i den omfattende saken.

– Tiltalte har utnyttet barnas manglende modenhet og erfaring, deres manglende motstandskraft mot press, og at de gjennom utbredelse av smarttelefon var utenfor en sfære av voksenkontroll, skriver tingrettsdommeren.

Mannen ble pågrepet etter at Hedmark politidistrikt tok kontakt med kollegene i Agder i forbindelse med etterforskningen av en annen mann som var mistenkt for seksuelle overgrep mot mindreårige barn på KIK. Denne mannen hadde hatt kontakt med og utvekslet informasjon, bilder og videoer med 28-åringen.

Retten bemerker at 28-åringens råhet overfor barna økte betraktelig etter at han i mars 2015 opprettet kontakt med mannen Hedmark politidistrikt etterforsket.

30 000 chattelogger

På 28-åringens mobiltelefoner ble det funnet over 30 000 chattelogger og over 700 kontakter. Mannen hadde rukket å slette chatteloggene på sin nyeste telefon, men det ble likevel funnet rundt 600 bilder og 95 filmer med seksuelle fremstillinger av barn eller fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn. Enkelte av disse fremstillingene var produsert etter krav fra 28-åringen.

Mannen ble dømt for krenkelser av 33 av barna, skriver Fædrelandsvennen. Til fradrag for de sju årene i fengsel kommer 409 dager i utholdt varetekt.

Han ble i tillegg dømt til å betale 13 barn til sammen over 1 million kroner i oppreisningserstatning. Retten mener jentene må ha oppfattet kontakten med 28-åringen som skremmende. For flere av jentene mener retten at overgrepene har gitt dem både psykiske og fysiske plager.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer