VIL BEVISE NØDRETT: Politikerens forsvarer Henrik Bliksrud vil i tingretten føre bevis for at mannen i 40-åra kan påberope seg nødrett og dermed ikke bli straffet for kidnappingen og innesperringen.  Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
VIL BEVISE NØDRETT: Politikerens forsvarer Henrik Bliksrud vil i tingretten føre bevis for at mannen i 40-åra kan påberope seg nødrett og dermed ikke bli straffet for kidnappingen og innesperringen.  Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Agder-politiker sperret datteren inne i spesialbygd celle med håndjern og lenke. Må i retten til uka

- Jeg var sikker på at hun skulle dø, sier politikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kommunepolitiker i Aust-Agder må i neste uke møte i retten, fordi han kidnappet datteren og sperret henne inne i ei spesialbygd celle. Selv mener mannen i 40-åra at han gjorde det rette.

- Jeg har ikke endret mening. Det var nødrett, jeg var sikker på at hun skulle dø, sier han til Dagbladet.

Politikeren og to unge menn er tiltalt etter straffelovens paragraf 254, om frihetsberøvelse. Strafferammen er tre års fengsel.

Saken ble først omtalt av Fædrelandsvennen da tiltalen forelå i mai.

Rusproblemer

Mannens advokat, Henrik Bliksrud hos Advokatfirmaet Elden, sier kidnappingen og innesperringen var et desperat forsøk på å avruse datteren, som i årevis har slitt med store rusproblemer.

- Den siste uka fikk han indikasjoner på at det sto om livet, sier Bliksrud til Dagbladet.

Det var 1. juli i fjor at lokalpolitikeren troppet opp på en adresse hvor datteren i 20-åra befant seg sammen med flere andre. Med seg hadde han de to unge mennene.

- Retten vil få høre at det ble en fysisk konfrontasjon, hvor de ble angrepet, sier advokaten.

Etter basketaket med beboerne tok de tre mennene kvinnen med seg, bandt henne med strips, satte på henne hørselvern og trædde ei hette over hodet. Deretter ble hun kjørt til den spesialbygde cella, som ligger i et næringsbygg faren disponerer. Der ble hun påsatt håndjern og lenket på føttene.

«Hun opplevde det som skremmende.» Arve André Larsen, datterens bistandsadvokat

- Rommet ligger i første etasje og er uten vindu. Det fins ei lufteluke, som ikke kan åpnes innenfra, opplyser Bliksrud.

Politikerens datter ble sluppet løs påfølgende formiddag, og ifølge faren var det ikke meningen å holde henne i cella over lengre tid, bare til den akutte situasjonen var over.

Bekymringsmelding

Mannen i 40-åra bestrider ikke at han kidnappet datteren og sperret henne inne. Men han mener han handlet i nødrett, dvs. at datteren ellers kunne ha dødd.

Får de tre mennene rettens medhold i at kidnappingen og innesperringen kan begrunnes i nødrett, kan de ikke dømmes etter tiltalen. Det blir dermed aktoratets oppgave å vise at faren ikke hadde grunnlag for å handle som han gjorde, og at kidnappingen og innesperringen var verre enn situasjonen hun skulle reddes fra.

Politikeren har gjentatte ganger vært i kontakt med politi og helsevesen i forbindelse med datteren; seinest uka før kidnappingen sendte han en bekymringsmelding, ifølge Bliksrud.

Advokaten vil i retten legge fram bevis for at oppfatningen av livsfare ikke bare fantes i farens hode, men at uavhengige personer også oppfattet det slik.

- Flere uten tilknytning til ham eller datteren gikk både til ham og myndighetene med bekymringsmeldinger, etter å ha møtt datteren på gata, sier advokaten til Dagbladet.

- Svært utagerende

Bliksrud ser at maktmidlene faren tok i bruk kan virke drastiske, men sier dette har bakgrunn i tidligere episoder.

- Datteren har tidvis vært svært utagerende, forklarer han.

Kommunepolitikeren hevder datteren på et tidspunkt under fangenskapet uttrykte takknemlighet, mens hun altså vil ha faren og medhjelperne straffet.

- Hun opplevde det som skremmende, sier kvinnens bistandsadvokat Arve André Larsen til Dagbladet.

Advokaten har tidligere uttalt til Dagbladet at virkemidlene faren brukte overfor datteren, overstiger terskelen for nødrett.

Det er satt av to dager til hovedforhandlingen i saken. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med statsadvokat Dennis Danielsen.