STEMTE FOR REGLER: Kjell Ingolf Ropstad er også delegat og stemte for å velge delegater etter forholdstall og representativitet. De som ville at flertallet, som etter alt å dømme blir blått, ikke får hele delegasjonen. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
STEMTE FOR REGLER: Kjell Ingolf Ropstad er også delegat og stemte for å velge delegater etter forholdstall og representativitet. De som ville at flertallet, som etter alt å dømme blir blått, ikke får hele delegasjonen. Foto: Lars Eivind Bones/ DagbladetVis mer

KrF-striden

Agder sa nei til Rogaland-modellen: Blir ikke helblå delegasjon

De blå tapte første runde: 111 stemte for forholdstallsvalg, mens 54 stemte for flertallsvalg.

LILLESAND (Dagbladet): Etter en knapp times debatt om hvordan delegasjonen til landsmøtet skal settes sammen, ble det klart at Agder ikke velger "vinneren tar alt"- modellen. Med 111 stemmer for forholdstallsvalg, 54 stemmer for flertallsvalg og 6 blanke stemmer er det klart at det ikke blir en helblå Agder-delegasjon.

På forhånd har det vært hard kamp i Agder.

- På årsmøtet i Kristiansand KrF talte halvparten i salen for Knut Arild Hareides syn, så vi som støtter han, burde hatt fem- seks delegater til fylkesårsmøtet. Jeg var innstilt av valgkomiteen. Men etter at vi alle hadde gjort det kjent hvor vi sto, ble det krysset etter det. Og da kom ikke jeg med, sier Celina Hagen til Dagbladet.

TATT PÅ SENGA: Celina Hagen sier de «røde» er blitt skviset i KrF i Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetKlikk for å endre bildetekst
TATT PÅ SENGA: Celina Hagen sier de «røde» er blitt skviset i KrF i Kristiansand. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetKlikk for å endre bildetekst Vis mer

Nestlederen i styret, som støtter Hareide, er automatisk valgt.

I tillegg ble det krysset av for én delegat fra rød side. På grunn av forfall kommer nå Hagen likevel med og deltar på årsmøtet i kveld.

- Må speile fylkespartiet

I delegasjonen på 25 delegater fra Kristiansand kommer altså 22 «blå» og tre «røde». Hagen mener det kom med flere nye fjes på bekostning av folk som er aktive i partiet.

- Jeg kan jo ikke si at det er udemokratisk, for det var jo flertall for blå side. Men det er kanskje ikke så legitimt å bare tenke på å vinne fram med sitt istedenfor at partiet får si hva de ønsker.

Hvis det samme skjer i Agder i kveld, er det alvorlig. Hvis det for eksempel er 20 prosent for Hareides syn, 20 prosent for Hans Fredrik Grøvans alternativ om å være i opposisjon og resten vil gå til høyre, mens de blå tar alt, vil ikke det reflektere Agder KrF, mener Hagen.

Hun sier hun ble tatt på senga av framgangsmåten som ble valgt.

- Flertallet må avgjøre

Leder i Kristiansand KrF, Viggo Lütcherath forsvarer framgangsmåten i lokallaget og vil argumentere for samme prosedyre på fylkesårsmøtet.

- I Kristiansand var det et stort flertall for å gå til høyre. Hvis det blir vektet for alle leire, så er ikke delegasjonen fra lokallaget til fylkesårsmøtet representativ.

Men vi kan jo ikke gå inn i to regjeringer. Denne saken må avgjøres med flertall. Når det er stort flertall for å gå til blå side, vil vi sende en blå delegasjon. Det har jeg tenkt å foreslå i kveld, sier Lütcherath.

Han sier også at det var mange som var innstilt fra valgkomiteen, men som falt ut i likhet med Celina Hagen.

Klokka 18 i kveld starter slaget om KrFs veivalg i Agder KrF, det største lokallaget i partiet. Her er det ventet at nestleder Ropstad vinner med sitt råd om å gå inn i dagens regjering. Den store striden vil trolig dreie seg om hvordan fylkespartiet skal sette sammen delegasjonen til landsmøtet. Agder sender 18 delegater til landsmøtet på Gardermoen neste fredag.

- Alt over 11 delegater for blå side, vil jeg være fornøyd med, sier Lütcherath.