Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åge (41) ble hjerneoperert uten nok bedøvelse

- Klart brudd på god praksis, konkluderer Helsetilsynet. Trebarnsfaren opplevde operasjonen som rein tortur.

STORE TRAUMER: Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat
STORE TRAUMER: Åge Egeland (41) fikk ikke nok bedøvelse da han ble operert for hjernesvulst ved Oslo universitetssykehus i april 2010. Han opplevde operasjonen som rein tortur, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom som følge av traumene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en fersk rapport fra Helsetilsynet må Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet tåle krass kritikk for at Åge Egeland ikke ble tilstrekkelig medisinert under en våken hjerneoperasjon i april i fjor.

- Klart brudd på god praksis - Helsetilsynet i Oslo og Akershus mener at involvert anestesipersonell gjorde en feilvurdering, og således ikke lyktes i å oppnå ønsket effekt av anestesien. Vi mener dette er et klart brudd på god praksis, konkluderer tilsynet.

Trebarnsfaren fra Feda i Vest-Agder fikk påvist hjernesvulst i 2005. Til nå er han operert for dette fire ganger.

I 2008 gjennomgikk Egeland en såkalt våken kraniotomi som forløp uten komplikasjoner. Under en slik operasjon blir pasienten holdt våken for å kontrollere at hjernevev ikke blir skadd når svulsten fjernes.

Men da han i april i fjor ble operert med denne metoden for annen gang, gikk det fryktelig galt. Han ble ikke gitt nok bedøvelse.

Åge Egeland husker store deler av operasjonen i detalj. Han lå på operasjonsbordet i to timer, helt uten mulighet for å melde fra til kirurgene om at han opplevde sterke smerter.

- Du kan si at jeg skrek inni meg. Jeg følte det hele som tortur. Jeg tenkte om og om igjen i løpet av operasjonen at «dette må jeg bare holde ut, jeg må tenke på barna mine og på kona mi», sier 41-åringen til Dagbladet.

Savner begrunnelse Helsetilsynet kan ikke se at sykehuset har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven, men understreker at de mener anestesipersonellet «har opptrådt i strid med god praksis».

Tilsynet trekker fram at Egeland ble gitt vesentlig mindre bedøvelse under operasjonen i fjor enn under en tilsvarende hjerneoperasjon i 2008, og påpeker kritikkverdige forhold knyttet til dette.

- Av sakens dokumenter fremgår det ingen begrunnelse for at det ble gitt mye lavere dose i 2010. Det er heller ikke angitt noen åpenbar forklaring på dette, herunder heller ikke fra uttalelsene til anestesioverlege og anestesisykepleier, skriver Helsetilsynet.

Allerede mandag denne uka konfronterte Dagbladet Oslo universitetssykehus med Helsetilsynets kritikk, men, til tross for flere purringer, har avisa ennå ikke fått tilsvar fra sykehuset i denne saken.

Åge Egeland har fått store problemer etter den traumatiske operasjonen i april i fjor, og har fått diagnosen Post traumatisk stressyndrom (PTSD). Likevel kom Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i februar i år til at Egeland ikke har krav på erstatning.

Nå ligger saken hans til ankebehandling i Pasientskadenemnda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media