DØMT TIL Å FRETRE SOM TILLITSVALGT: Åge Røde har fungert som hovedtillitsvalgt for flygeledere i tårnet på Gardermoen. Foto: Hans A Vedlog
DØMT TIL Å FRETRE SOM TILLITSVALGT: Åge Røde har fungert som hovedtillitsvalgt for flygeledere i tårnet på Gardermoen. Foto: Hans A VedlogVis mer

Åge Røde dømt til å fratre som tillitsvalgt ved Gardermoen

Det avgjorde Arbeidsretten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere hovedtillitsvalgt for flygelederne i tårnet på Gardermoen, Åge Røde, er dømt i arbeidsretten til å fratre som tillitsvalgt ved flyplassen, melder NTB i dag.

I tillegg til å sørge for at Røde fratrer sin stilling, er Norsk Flygelederforening dømt til å betale saksomkostningene på 375.000 kroner.

Dommen kan du lese i sin helhet HER.

Ulovlig overtidsnekt
Åge Røde er flygeleder i Avinor og arbeider ved kontrolltårnet på Gardermoen. Han har vært ansatt i Luftfartsverket siden 1985.

Røde var tillitsvalgt en rekke år tidlig på 2000-tallet, og han har hatt verv sentralt i Norsk flygelederforening. I juni 2010 ble han igjen tillitsmann.

Det var arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som gikk til sak for å fjerne Røde for det de mener er ulovlig overtidsnekt. Mangel på flygeledere som ville jobbe overtid har ført til kaos og store forsinkelser på Gardermoen i sommer.

• Les også: - Flygelederne truer med streik i sommer
•Les også: Fare for mer flykaos

Ulovlig kampmidler
I retten mente Avinor at Åge Røde var en tillitsvalgt som drev råkjør, som truet og brukte ulovlige kampmidler for å gå gjennom flygeledernes krav i lønnsforhandlinger. De mente Røde var årsaken til en ukultur som har vokst frem hos flygelderne, og krevde at den tillitsvalgte måtte gå, ifølge NRK.

Flygelederforeningen mente derimot han var en varsler som ville gjøre oppmerksom på bemanningsproblemer.

Robert Gjønnes i Norsk flygelederforening uttalte for to uker siden til NRK at fordi Røde var i permisjon, var det umulig for ham å holde seg oppdatert, og at det dermed var naturlig for ham å trekke seg allerede på dette tidspunnktet.

- Grov og uakseptabel atferd
Viseadministrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, sier til Dagbladet at de er svært fornøyd med dagens dom.

- Vi er tilfreds med at arbeidsretten enstemmig har kommet til at denne tillitsvalgte har utført grove brudd på hovedavtalen. Vi er også fornøyd med at man ikke har kunnet akseptere atferden til tillitsvalgte.

Hun understreker at det er svært uvanlig at en arbeidsgiver går til arbeidsretten med krav om å fjerne en tillitsvalgt.

- Det har ikke skjedd på tiår, og sånn sett er dette en veldig uvanlig sak. Dette har vært en grov og uakseptabel atferd, påpeker hun.

Bratten understreker likevel at de ikke er langsinte og ønsker et videre godt forhold til flygelederforeningen.

- Nå er vi villig til å legge dette bak oss og reetablere et godt forhold til dem.

- Skuffet og forundret
Formann i Norsk flygelederforening, Robert Gjønnes, sier til Dagbladet at de tar dommen til etterretning.

- Vi er skuffa og forundret. Ettersom dommen ikke kan ankes, kan vi ikke gjøre annet enn å ta den til etterretning. Det mest interessante her er hva denne saken vil ha av konsekvensenr for andre tillitsvalgte i arbeidslivet.

Åge Røde bestemte seg for å trekke seg som tillitsmann allerede for to uker siden.

- Det er en helt naturlig forklaring på dette. Han har permisjon fra jobben og hadde derfor ikke mulighet til å holde seg oppdatert på det som foregikk på jobb, sier Gjønnes.

I en tekstmelding til Dagbladet skriver Åge Røde følgende:

- Jeg konstaterer at arbeidsretten har kommet frem til at mitt brev til konsernsjefen i Avinor datert 18. juni 2012 inneholdt «trusler». Konklusjonen følger dermed naturlig av en slik vurdering.

EN UVANLIG SAK: At en arbeidsgiver går til arbeidsretten for å fjerne en tillitsvalgt er svært uvanlig, sier viseadministrerende direktør i Spekter, Anne- Kari Bratten. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
EN UVANLIG SAK: At en arbeidsgiver går til arbeidsretten for å fjerne en tillitsvalgt er svært uvanlig, sier viseadministrerende direktør i Spekter, Anne- Kari Bratten. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer