<strong>- TORTUR:</strong> Åge Egeland (43) ble ikke gitt nok bedøvelse da han gjennomgikk en hjerneoperasjon i april 2010. Foto: Privat
- TORTUR: Åge Egeland (43) ble ikke gitt nok bedøvelse da han gjennomgikk en hjerneoperasjon i april 2010. Foto: Privat Vis mer

Åge skrek inni seg, men klarte ikke si fra om de voldsomme smertene

Ble gitt for lite bedøvelse under hjerneoperasjon. - Det siste jeg husker var at det knaste i hodet mitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nå må trebarnsfaren fra Feda i Vest-Agder kjempe sin sak i retten.

Pasientskadenemnda (PSN) er ikke enig med Helsetilsynet i at legene opptrådte feil da Egeland ble operert, og har nektet ham erstatning for de psykiske senskadene han hevder behandlingen har påført ham. Rettssaken starter onsdag i neste uke i Lister tingrett.

Åge Egeland fikk påvist hjernesvulst i 2005. Til nå er han operert for dette fem ganger. I 2008 gjennomgikk han en såkalt våken kraniotomi som forløp uten komplikasjoner. Under en slik operasjon blir pasienten holdt våken for å kontrollere at hjernevev ikke blir skadd når svulsten fjernes.

Men da han i april 2010 gjenomgikk en våken hjerneoperasjon for annen gang, gikk det fryktelig galt. Han ble ikke gitt nok bedøvelse.

- Tortur Egeland husker store deler av operasjonen i detalj. I starten av operasjonen fikk han formidlet at han opplevde ubehag, men etter hvert lå han på operasjonsbordet, helt uten mulighet for å melde fra til kirurgene om at han opplevde sterke smerter.

- Du kan si at jeg skrek inni meg. Jeg følte det hele som tortur. Jeg tenkte om og om igjen i løpet av operasjonen at «dette må jeg bare holde ut, jeg må tenke på barna mine og på kona mi», sier 43-åringen til Dagbladet.

Egeland har nedtegnet hvordan han opplevde operasjonen. Blant annet skriver han:

«Deretter ble hodet mitt skrudd fast i trepunktstøtten. Dette var så smertefullt at jeg nok falt bort. Det siste jeg husker var at det knaste i hodet mitt.»

«Etter det husker jeg en voldsom skraping i hjernen. Det føltes som om det var et rivjern som ble brukt. Det var grusomt.»

Medhold i Helsetilsynet Helsetilsynet opprettet tilsynssak mot sykehuset og kom, etter sine undersøkelser, til følgende konklusjon i mai 2011.

- Helsetilsynet i Oslo og Akershus mener at involvert anestesipersonell gjorde en feilvurdering, og således ikke lyktes i å oppnå ønsket effekt av anestesien. Vi mener dette er et klart brudd på god praksis, heter det i tilsynsrapporten.

Traumene Åge Egeland opplevde har ført til at medisinsk ekspertise har gitt ham diagnosen Post traumatisk stressyndrom (PTSD). Til tross for dette kom Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i februar 2011 til at Egeland ikke har krav på erstatning.

<strong>MÅ KJEMPE I RETTEN:</strong> Neste uke starter Åge Egelands kamp mot Staten i Lister tingrett. Foto: Asle Hansen
MÅ KJEMPE I RETTEN: Neste uke starter Åge Egelands kamp mot Staten i Lister tingrett. Foto: Asle Hansen Vis mer

29. februar 2012 opprettholdt Pasientskadenemnda NPEs avslag.

Uenig PSN er ikke enig med Helsetilsynet i at det foreligger svikt i helsehjelpen, og er heller ikke med på at Egelands psykiske plager skyldes hjerneoperasjonen.

- Jeg kommenterer av prinsipp ikke saker som står for retten, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda.

Dagbladet har den siste tida skrevet flere saker om pasienter som nektes erstatning for psykiske senskader etter feilbehandling.

- Frykter PSN at det vil skape presidens dersom noen får erstatning på grunn av psykiske senskader av feilbehandling?

- Nei, på ingen måte. Vi er alltid opptatt av at pasientene skal få den erstatningen de har krav på. Dersom det foreligger svikt eller feilbehandling, og det er årsakssammenheng mellom feilbehandlingen og de psykiske senskadene, gir vi pasientene erstatning, sier Rose-Marie Christiansen.

Misfornøyd Åge Egelands advokat Anders Foss i PersonskadeAdvokat1 synes saken har trukket langt ut i tid. Han er ikke særlig fornøyd med at PSN har sett bort fra det han mener er viktige momenter i saken.

- De velger å se helt bort fra at Helsetilsynet mener at Egeland er feilbehandlet, og de vektlegger ikke spesialisterklæringene fra de to rettsoppnevnte sakkyndige. De har nå helt på tampen varslet egne sakkyndige vitner, som etter min vurdering ikke er nødvendig for sakens opplysning, sier Anders Foss.

<strong>NYOPERERT:</strong> Slik så Åge Egeland ut etter den siste, velykkede hjerneoperasjonen i 2012. Foto: Erik Thime/Avisen Agder
NYOPERERT: Slik så Åge Egeland ut etter den siste, velykkede hjerneoperasjonen i 2012. Foto: Erik Thime/Avisen Agder Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer