DOBBELAGENT DREPT I TJENESTE: Denne mårhunden, døpt MNO001, ble sterilisert, påmontert radiosender og satt ut for å finne andre mårhunder i Namsskogan i Nord-Trøndelag. «Agent 001» ble imidlertid syk og måtte avlives ett døgn ut i oppdraget. Foto: Karl Brøndbo/Statens naturoppsyn
DOBBELAGENT DREPT I TJENESTE: Denne mårhunden, døpt MNO001, ble sterilisert, påmontert radiosender og satt ut for å finne andre mårhunder i Namsskogan i Nord-Trøndelag. «Agent 001» ble imidlertid syk og måtte avlives ett døgn ut i oppdraget. Foto: Karl Brøndbo/Statens naturoppsynVis mer

«Agent 001» skutt og drept under spionoppdrag

Mårhund ble rekruttert av staten for å være muldvarp i Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mårhund som spionerte på vegne av staten ble tirsdag drept i felt på Trones i Namsskogan i Nord-Trøndelag.

Hanndyret, med «kodenavn» MNO001, var påmontert avansert radiopeileutstyr. Oppdraget, som startet mandag, var å søke opp artsfeller slik at myndighetene kunne rykke inn og håndtere dyrene som er uønsket i norsk fauna.

- Han hadde fått en form for lammelse i bakbeina. Derfor besluttet vi å avlive, bare én dag etter han ble sluppet løs, sier seniorrådgiver Lars Bendik Austmo ved Statens naturoppsyn (SNO) til Dagbladet.

Mårhund vs. mårhund Den grevlingliknende arten hører ikke hjemme i Norden, og står på svartelista over dyr som kan utgjøre en alvorlig fare for naturen.

«Agent 001» ble fanget på Gutvik i Leka kommune i vinter, og raskt rekruttert til å bli den første norske mårhundspionen i krigen mot etablering av en bestand i Norge.

SLUPPET FRI PÅ MANDAG: Mårhunder hører ikke hjemme i Norge og er en stor trussel mot lokal fauna. Håpet var at denne kunne lede Statens naturoppsyn til artsfeller som kunne steriliseres eller avlives. Foto: Tore Solstad/Statens naturoppsyn
SLUPPET FRI PÅ MANDAG: Mårhunder hører ikke hjemme i Norge og er en stor trussel mot lokal fauna. Håpet var at denne kunne lede Statens naturoppsyn til artsfeller som kunne steriliseres eller avlives. Foto: Tore Solstad/Statens naturoppsyn Vis mer

- Det har fungert godt andre steder. De er veldig sosiale, og ingen er så flinke til å finne mårhunder som andre mårhunder. Derfor ble han sterilisert og påmontert en radiosender, slik at han kunne lede oss til andre individer, forklarer Austmo, og sier de ville blitt avlivet eller sterilisert og sendt ut på samme oppdrag.

Austmo advarer mot å la seg sjarmere av mårhundens kosete, myke utseende og store øyne. Det robuste rovdyret, som egentlig hører hjemme i Øst-Asia, ble brakt til Norden og Europa som følge av russisk pelsoppdrett på 30-tallet.

De ødelegger for stedegne arter som rev og jerv, og den store appetitten for fugleunger og egg kan utrydde hele bestander.

Sprer livsfarlige sykdommer Arten er også en effektiv spreder av den livsfarlige sykdommen rabies og bendelmarken E. multilocularis; en parasitt som kan føre til dødelig leversvikt hos mennesker. Marken er foreløpig ikke påvist hos nordiske mårhunder.

- Konsekvensene av at mårhunden etablerer seg i Norge er derfor dramatiske, og folk som tror de ser en må ta kontakt med oss. Invaderende arter er en av de største årsakene til tap av biologisk mangfold i verden, sier Austmo.

I Norge er det bare en håndfull bekreftede mårhundobservasjoner og det finnes ikke nøyaktig bestandstall. Naturmyndigheter frykter imidlertid at situasjonen kan spinne ut av kontroll. Akkurat nå er vi i samme startgrop som det Finland var på 60-tallet, mener Austmo.

- Nå skyter finnene 150 000 mårhunder i året, og like mange blir påkjørt av bil, legger han til.

Det er fri jakt på mårhund året rundt, og Statens naturoppsyn oppfordrer alle om å varsle mulige observasjoner til nærmeste rovviltkontakt.

Obduseres SNOs «Agent 001» ble raskt syk etter frislipp, og bevegde seg bare 50 meter i løpet av døgnet oppdraget varte. Nøyaktig hva som gikk galt er ikke kjent, og dyret er rutinemessig frosset ned i påvente av en obduksjon.

- Vi tror han var veldig gammel. Uansett må dyrevernmessige årsaker gå foran; derfor måtte vi skyte ham, opplyser Austmo, og sier det lette radioutstyret rundt halsen ikke var skyld i lammelsen.

REKRUTTERT: Mårhundspionen ble fanget i vinter på Gutvik i Leka kommune. Foto: Tore Solstad/Statens naturoppsyn
REKRUTTERT: Mårhundspionen ble fanget i vinter på Gutvik i Leka kommune. Foto: Tore Solstad/Statens naturoppsyn Vis mer