Agent mistenkt for Palme-drapet

En sørafrikansk agent kan være statsminister Olof Palmes drapsmann. Agenten blir pekt ut av en svensk forretninsgmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske forretningsmannen Kent Ajland (53) peker ut en ssørafrikansk forretningsmann som statsminister Olof Palmes drapsmann i 1986. Opplysningene får bred omtale i svenske medier.

Var i Sverige

Ajland har vært i Sør-Afrika rundt femti ganger, skriver Expressen. Der har han truffet personer med kontakter i etterretningstjenesten under Apartheid-regimet.

Mot penger har Ajland fått opplysninger som peker ut en sørafrikansk agent. Agenten var i Sverige da statsminister Palme ble myrdet på vei hjem fra kino en sen kveld.

Agenten bodde på Hotell Wellington i Stockholm da Palme ble drept. Han forlot Stockholm samme kveld som drapet skjedde. Da han kom hjem til Sør-Afrika, skrev han en reiseregning og brukte navnet på operasjonen som handlet om drapet, ifølge Aftonbladet.

Agenten reiste til Stockholm via London, Benelux-landene og Danmark. Han kjørte bil gjennom store deler av Europa og dro tilbake til London etter at Palme var død.

Samme navn på drapsplanene

Palme ble sett på som en fiende av det regjerende Apartheid-regimet. Det nasjonale sikkerhetsrådet i Sør-Afrika skal i 1985 ha skrevet en utredning som omhandler det fremtidige drapet på den svenske landsfaderen. I utredningen omtales operasjonen under samme navn som den sør-afrikanske agenten har brukt på reiseregningen sin.

Mange av opplysningene er tatt opp på bånd. Ajland har selv betalt 1,7 millioner svenske kroner i saken og har bearbeidet opplysningene for politiet.

Sør-Afrika kom tidlig opp som et spor for Palme-etterforskerne.

- Dette er ikke noe nytt. Vi har jobbet med Sør-Afrika siden 1986, sier sjefen for svensk kriminalpoliti, Lars Nylén.

SVERIGES MARERITT:</B> Svenske kommer aldri over at en statsminister kunne bli drept i en demokratisk rettsstat. De fleste tviler på gjerningsmannen bak mordet i Sveavegen noen gang blir tatt.