Agent Nr.24s meritter

Julius Kjakabråten var dekknavnet som gjorde Gunnar Sønsteby til hele Norges Agent Nr. 24.

KRIGSHELT:  Det ble en spesiell dag for Gunnar Sønsteby da Oslos gater igjen var fylt opp med tyske soldater i forbindelse med innspillingen av filmen om Max Manus. Sammen med Manus var Sønsteby Norges største krigshelt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KRIGSHELT: Det ble en spesiell dag for Gunnar Sønsteby da Oslos gater igjen var fylt opp med tyske soldater i forbindelse med innspillingen av filmen om Max Manus. Sammen med Manus var Sønsteby Norges største krigshelt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da krigshandlingene var slutt i 1940, tok de fleste nordmenn seg til takke med nederlaget, og dro hjem igjen til hverdagen.  Gunnar Sønsteby nektet å se at kampen skulle være tapt. Allerede på høsten 1940 var han i gang med ulike typer motstandsarbeid i Oslo. Etter å ha krysset grensa flere ganger med viktige informasjoner - og nærmest mast seg innpå britenes etterretningstjeneste i Stockholm - greide Sønsteby til slutt å få overtalt en britisk kontaktmann til å slippe ham inn i varmen.

"Nr. 13" opptattDa hadde han i mellomtiden rukket å sitte et par måneder i svensk varetekt, etter å ha blitt tatt ved grensa under et forsøk på å smugle et stort pengebeløp. I slutten av mars 1942 satt han i David Rings leilighet i Stockholm. De to planla hvilke aktiviteter han skulle sette i gang med når han kom tilbake til Norge. «..og da det meldte seg spørsmål om hvilket kodenummer jeg skulle arbeide under i Oslo, ba jeg først om å få nr. 13... Men 13 var opptatt, og enden på visen ble at jeg skulle kalle meg «Nr.24»...Jeg var blitt «Agent nr. 24», og var nettopp fylt 24 år!», erindret han da boka «Rapport fra Nr.24» kom ut i 1960.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer