Da krigshandlingene var slutt i 1940, tok de fleste nordmenn seg til takke med nederlaget, og dro hjem igjen til hverdagen. Gunnar Sønsteby nektet å se at kampen skulle være tapt. Allerede på høsten 1940 var han i gang med ulike typer motstandsarbeid i Oslo. Etter å ha krysset grensa flere ganger med viktige informasjoner - og nærmest mast seg innpå britenes etterretningstjeneste i Stockholm - greide Sønsteby til slutt å få overtalt en britisk kontaktmann til å slippe ham inn i varmen.
"Nr. 13" opptattDa hadde han i mellomtiden rukket å sitte et par måneder i svensk varetekt, etter å ha blitt tatt ved grensa under et forsøk på å smugle et stort pengebeløp. I slutten av mars 1942 satt han i David Rings leilighet i Stockholm. De to planla hvilke aktiviteter han skulle sette i gang med når han kom tilbake til Norge. «..og da det meldte seg spørsmål om hvilket kodenummer jeg skulle arbeide under i Oslo, ba jeg først om å få nr. 13... Men 13 var opptatt, og enden på visen ble at jeg skulle kalle meg «Nr.24»...Jeg var blitt «Agent nr. 24», og var nettopp fylt 24 år!», erindret han da boka «Rapport fra Nr.24» kom ut i 1960.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger