Agentene fikk 25 år

De to russiske agentene sprengte eks-presidenten på vei fra bønnen i Qatar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To russiske etterretningsoffiserer er i Qatar dømt til 25 års fengsel for drapet på en tidligere tsjetsjensk president. Domstolen fastslår at ordren kom fra Moskva.

En bilbombe drepte Tsjetsjenias tidligere president Zelimkhan Jandarbijev og to andre på vei hjem fra fredagsbønn i moskeen 13. februar i år. Jandarbijev var sammen med sin 13 år gamle sønn, som ble skadd i eksplosjonen.

To russere ble onsdag kjent skyldig i å ha stått bak attentatet etter ordre fra Moskva. En russisk diplomat, som også ble pågrepet i saken, ble utvist før rettssaken.

- I august (2003) ga Russlands ledere ordre om å drepe den tidligere tsjetsjenske presidenten, Zelimkhan Jandarbijev. De to russiske etterretningsoffiserene, som arbeidet som diplomater på den russiske ambassaden i Qatar, utarbeidet detaljene, var dommer Ibrahim al-Nisfs krystallklare dom, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For tsjetsjenske separatister og deres støttespillere er dommen betydningsfull fordi den setter søkelys på virkemidlene russerne bruker i og utenfor Tsjetsjenia.

- Vi vet at russerne har drevet terror internt i lang tid. Nå er det altså etter en grundig rettssak bevist at russerne driver terror også internasjonalt, samtidig som de hevder å delta i den internasjonale krigen mot terror, sier tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal, som leder Støttekomiteen for Tsjetsjenia, til NTB.

De to russerne, Anatolij Bilasjkov og Vassilij Bogatsjov, ble dømt til 25 års fengsel, og unngikk dermed dødsstraff. Dommeren tok i betraktning at russerne endret sine planer for å hindre ytterligere tap av menneskeliv. Opprinnelig skal planen deres ha vært å sprenge bomben i moskeen under fredagsbønnen.

Akhmed Zakajev, som er spesialutsending for separatistene og den tidligere tsjetsjenske presidenten Aslan Maskhadov, sier dommen gjør det klart hvem som er terrorister.

- Han er tilfreds med dommen og mener det er en riktig beslutning at man ikke gikk lenger enn livsvarig fengsel, sier nordmannen Ivar Amundsen, som har fulgt rettssaken sammen med sin venn Zakajev i Qatar.

- Dommen slår hardt tilbake på den russiske etterretningstjenesten FSB og president Putin selv, når det viser seg at to etterretningsagenter fra FSB i samarbeid med ambassaden, har utført et attentat og et drap på utenlandsk jord, sier Amundsen på vegne av Zakajev.

- Dette er dessverre et veldig synlig tegn på at Putin og hans regime ikke bare utfører overgrep i sitt eget land, men simpelthen hva som per definisjon er internasjonal terrorisme, sier Amundsen på telefon til NTB.

Russland avviser fremdeles enhver befatning med drapet på Jandarbijev. Dommen blir anket, og utenriksminister Sergej Lavrov vil arbeide for at de to russerne får komme hjem.

I fjor ble Jandarbijev, etter oppfordring fra Russland, satt på FNs liste over personer som mistenkes for å ha forbindelser til al-Qaida. Jandarbijev er en kjent poet i Tsjetsjenia, og var president i utbryterrepublikken etter at president Dudajev ble drept i 1996.

- Da var han formelt øverstkommanderende, men Jandarbijev var aldri en militær. Det var Maskhadov som styrte krigen. Jandarbijev sto også i spissen for fredsprosessen i 1996, påpeker Godal.

- Hans betydning i Tsjetsjenia kan sammenlignes med våre poeter på slutten av 1800-tallet i perioden opp mot unionsstriden, sier Godal, som i fjor ga ut en bok om Tsjetsjenias historie og bakgrunnen for den langvarige konflikten med Russland.

(NTB)

<B>AGENTEN BLE TATT: Mannen i midten av bildet er en av to russere som ifølge en domstol i Qatar drepte en tidligere tsjetsjensk president på ordre fra Moskva i februar.
MISTET MANNEN: Malika (til venstre), enken til Tsjetsjenias tidligere president Zelimkhan Jandarbijev, sa onsdag at hun var fornøyd etter at en domstol i Qatar hadde dømt to russere til 25 års fengsel for drapet på hennes mann.