Fem IS-ledere tatt

Agentene fikk tak i IS-lederens telefon. Så la de en slu plan

Slik klarte irakisk etterretning å fange fem av Den islamske statens øverste ledere.

TATT: I går kveld rullet disse bildene over irakisk statlig TV, og viser fire av de pågrepne, som skal være etterlyste IS-ledere. Skjermdump: Iraqi Media Network
TATT: I går kveld rullet disse bildene over irakisk statlig TV, og viser fire av de pågrepne, som skal være etterlyste IS-ledere. Skjermdump: Iraqi Media Network Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nyheten ble først kjent på irakisk TV i går kveld.

Landets etterretningstjeneste hadde fanget og pågrepet fem ledere i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Detaljene om hvordan de gjorde det er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Tok IS-sjef

I februar ble Ismail al-Eithawi pågrepet i Tyrkia av tyrkiske myndigheter som overlot ham til irakiske agenter.

KRIGSHERJET: Den syriske byen Raqqa er merket etter år med krig. Video: CNN / Gabriel Chaim Vis mer

al-Eithawi, som bruker aliaset Abu Zaid al-Iraqi, blir av irakiske myndigheter beskrevet som en av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis nærmeste medarbeidere.

Med ham anholdt, klarte også etterretningsmyndighetene å huke tak i fire andre etterlyste IS-ledere.

New York Times meldte først om pågripelsene i går. Ifølge avisa har det dreid seg om en tre måneders lang operasjon på tvers av landegrenser, som har involvert både irakisk, amerikansk og tyrkisk etterretning.

Ifølge avisa skal de fem ha vært i skjul i både Syria og Tyrkia.

Lurt i Telegram-felle

Reuters kan i dag også fortelle detaljene om hvordan irakiske agenter klarte å lure ut alle sammen samtidig.

Ifølge sikkerhetsrådgiver Hisham al-Hashimi i den irakiske regjeringen, brukte etterretningen telefonen til Ismail al-Eithawi for å lure ut de fire andre lederne.

Agentene tok telefonen hans og logget seg inn på meldingsappen Telegram. Via al-Eithawis bruker klarte de å lure de fire andre til å krysse grensa fra Syria til Irak, hvor de umiddelbart ble pågrepet av irakiske myndigheter.

En av dem som ble pågrepet i fella var Saddam Jamal, en syrer som fungerte som IS-guvernør øst i Syria.

RAQQA: I den syriske byen Raqqa har en aktivist risikert livet sitt ved å filme i skjul. Video: CNN Vis mer Vis mer

Ifølge sikkerhetsrådgiver Hashimi er al-Eithawi og Jamal de to mest høytstående IS-medlemmene som noen gang er fanget i live.

- Nettet snører seg

Han bekrefter også at amerikansk etterretning deltok i operasjonen. I etterkant av arrestasjonene, klarte agentene også å finne fram til bankkontoer brukt av IS i tillegg til å knekke flere av gruppas hemmelige kommunikasjonskoder.

I tillegg til de to høytstående lederne, ble også IS-kommandørene Mohamed al-Qadeer, Omar al-Karbouli og Essam al-Zawbai arrestert.

- Nettet snører seg rundt ham, sier sikkerhetsrådgiver Hasmimi til Reuters, og sikter til terrorgruppas leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Trump-jubel

Også USAs president Donald Trump skriver i dag at fem etterlyste IS-ledere er blitt tatt.

- De fem mest etterlyste IS-lederne ble nettopp tatt, skriver Trump.

Det er ikke kjent om Trump her snakker om de samme fem, men den USA-ledede koalisjonen bekrefter at irakiske styrker i samarbeid med USA-støttede syriske styrker arresterte fem IS-ledere.

- Dette er et stort tap for IS, sier talsperson for koalisjonen mot IS, oberst Ryan Dillon.

Ifølge New York Times skal den mest høytstående, el-Eithawi, ha hatt ansvar for fatwa (religiøse lover) og skolepensumet i det såkalte kalifatet.

Etterretningsagentene gjennomførte omfattende avhør av ham i ukevis, og fant blant annet ut hvor flere IS-topper skjulte seg.

I SKJUL: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er trolig fortsatt i live og skal være i skjul i Syria, nær gransa til Irak. Foto: AFP PHOTO / AL-FURQAN MEDIA / NTB Scanpix
I SKJUL: IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi er trolig fortsatt i live og skal være i skjul i Syria, nær gransa til Irak. Foto: AFP PHOTO / AL-FURQAN MEDIA / NTB Scanpix Vis mer

Informasjonen skal også ha blitt brukt i et luftangrep gjennomført av den USA-ledede koalisjonen som drepte minst 36 mistenkte IS-medlemmer i nærheten av Hajin i Syria omkring 50 kilometer fra grensa til Irak i april.

Appen Telegram, som agentene brukte til å kontakte de andre etterlyste terroristene, er IS' foretrukne kommunikasjonskanal og sosiale medium. Telegram ble blant annet brukt under terrorangrepet i Paris i 2015, i tillegg til at gruppa stadig sprer propaganda der og forsøker å rekruttere terrorister.

- Gjemmer seg ved grensa

Tilstanden til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, som i 2014 erklærte seg leder av alle verdens muslimer etter at gruppa tok den irakiske byen Mosul, er per nå ikke kjent.

IS har mistet alle sine byer i det selverklærte kalifatet, og Iraks statsminister Haider al-Abadi erklærte landets endelige seier over IS i desember.

Lederen selv skal gjemme seg i Syria nær grensa til Irak, der det fortsatt er frykt for IS.

Abu Ali al-Basri, sjefen for Iraks etterretnings- og antiterrorbyrå, opplyste i februar at al-Baghdadi skal ha blitt skadet i beinet under et luftangrep tidligere i år.

- Vi har sikker informasjon og dokumenter fra kilder i terrororganisasjonen om at Baghdadi fortsatt er i live. Han gjemmer seg ved hjelp av kollaboratører, sa Basri til al-Sabah.

Flere ganger har det kommet ubekreftede meldinger om at han er blitt drept eller såret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer