15 elever mulig kullosforgiftet:

- Aggregatet er feilplassert

Ungdomskoleelever ble mulig kullosforgiftet på en overnattingstur. Aggregatet, som mistenkes som kilden, står for nærme hytta, mener brannvesenet. De vil anbefale å flytte den.

DNT-HYTTA: Flere elever kan ha blitt syke av kullos fra et aggregat som står i en trekasse utenfor Trollsvannstua. Foto: Anne-Lene Stulen / DNT
DNT-HYTTA: Flere elever kan ha blitt syke av kullos fra et aggregat som står i en trekasse utenfor Trollsvannstua. Foto: Anne-Lene Stulen / DNT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en årlig overnattingstur for niendeklassinger fra Presterød ungdomsskole ble flere elever syke med oppkast, svimmelhet og hodepine.

Hendelsen skjedde på ei hytte som heter Trollsvannstua i Larvik tirsdag morgen i forrige uke. Hytta eies av Den Norske Turistforeningen (DNT).

Sykehuset i Vestfold og Giftmiddelsentralen mistenker at elevene ble kullosforgiftet, skriver Tønsbergs Blad.

15 av de 21 elevene på hytta hadde symptomer på kullosforgiftning, og to ble sendt til sykehuset onsdag.

Utenfor soverommet

Kullos kan gi alt fra milde symptomer, som går over av seg selv, til alvorlige og dødelige symptomer som krever intensiv behandling på sykehus, ifølge Helsenorge.

Utenfor Trollsvannstua er det et bensinaggregat i en trekasse med et lokk over som er festet til ytterveggen til soverommene der elevene sov. Denne sto på om natta, forteller rektor ved Presterød skole Steinar Strand Jensen til Dagbladet.

Feilplassert

Nå viser det seg at aggregatet i utgangspunktet er feilplassert og står for nærme hytteveggen.

Det sier Øystein Stokvik Malme, branningeniør på forebyggende avdeling i Larvik brann og redning. På mandag var han på en befaring av innvendig og utvendig forhold i Trollvannstua.

- Aggregat skal holdes borte fra bygninger og annet brennbart materiale ved minst én meter. Denne er bygd inn på nordveggen av hytta og et aggregat burde ikke bygges inn, sier han.

Eksosrøret til aggregatet er også for nærme hytteveggen, forteller Malme.

SLAG: Johanne Marie Hemnes hadde sminket seg og gjort seg klar for skolen, da hun plutselig falt om i stua. Foreldrene fant raskt ut at hun hadde fått et slag. Reporter: Sondre Nodland/Jenny Emilie Aas. Video: Jenny Emilie Aas/Dagbladet TV. Vis mer

Sive gjennom

- Det er en halv meter fra veggen og eksosrøret skal også være minst én meter fra veggen eller brennbare materialer, sier han.

Han vil ikke kommentere om eksos fra aggregatet kan ha kommet inn i soverommet.

- Eksosen kan sive gjennom kledningen til treboksen, sier han og fortsetter:

- Det var også definert i utleieinstruksen at det skal være lufting av boksen når den er i bruk. Det er for å hindre danning av karbonmonoksid. Det står også i instruksen til DNT at aggregatet ikke skal brukes om natta.

HYTTA: Trollsvannstua som brukes til utsalg av kaffe og vafler på søndager og leies ut til foreninger og skoleklasser, holdes foreløpig stengt. Foto: Anne-Lene Stulen / DNT
HYTTA: Trollsvannstua som brukes til utsalg av kaffe og vafler på søndager og leies ut til foreninger og skoleklasser, holdes foreløpig stengt. Foto: Anne-Lene Stulen / DNT Vis mer

Ikke hatt branntilsyn

Ulf Rødvik, hytte- og løypeansvarlig i DNT Tønsberg og omegn, forteller at de ikke har mottatt rapporten fra Larvik brann og redning ennå.

- Vi fikk beskjed om at det kunne være tilfelle at aggregatet var feilplassert. Hvis det viser seg at det er feilplassert, så vil vi rette opp det umiddelbart. Vi vil flytte på den hvis det er anbefalt, før det tas i bruk igjen, sier Rødvik.

Han forteller at aggregatet som står på Trollsvannstua er helt nytt.

- Det ble byttet ut for en måned siden. Da var det våre tillitsvalgt som gjorde det.

- Når var sist dere har hatt brannbefaring på Trollsvannstua?

- Det har ikke vært noen brannbefaring på hytta før, som jeg kjenner til. DNT sine hytter følger samme krav som private hytter og fritidshus og branntilsyn har blitt innført i nyere tid, sier Rødvik.

Trollsvannstua som brukes til utsalg av kaffe og vafler på søndager, holdes foreløpig stengt.

Avventer undersøkelser

Til Dagbladet forteller kommuneoverlege i Tønsberg, Per Kristian Opheim, at de avventer undersøkelser fra brannvesenet om før de kan stadfeste om hva som har skjedd.

- Det vi trenger å vite er om feilplasseringen av aggregatet vil føre til økt karbonmonoksid eller kullos inne i hytta og det har vi ikke fått beskjed om ennå, sier han.

Dette skjedde

Det var 21 elever og to lærere som overnattet på hytta, ifølge rektor Strand Jensen.

Det var en årlig tur for å skape et godt klassemiljø og danne nye vennskap. På turen ble det lagd mat sammen, satt opp telt og tent bål.

Det var rundt klokka fire-fem tirsdag morgen at noen elever begynte å føle seg dårlige. De fortalte at de hadde kvalme, hodepine og følte seg dårlige. Lærerne sto opp samtidig med dem, fulgte dem utenfor hytta og ga dem litt vann, ifølge Strand Jensen.

Da fem elever begynte å kaste opp tirsdag morgen, tok lærerne kontakt med skolen.

Skolen tok kontakt med helsesykepleier og noen elever ble hentet tidlig av foreldrene. De fleste elevene dro hjem sammen i planlagt buss.

Varslet om lukt

Det var på ettermiddagen at det ble varslet om at det kan ha vært lukt av bensin i hytta og at det var en mulig sammenheng der.

På tirsdag ettermiddag ble foreldre varslet om at eleven kan ha blitt syke av kullosforgiftning og noen foreldre fraktet barna til legevakta.

To elever ble fraktet til sykehus og totalt 15 elever hadde symptomer som er forenelig med kullosforgiftning, forteller kommuneoverlegen Opheim.

- I hovedsak hadde elevene symptomer på lett forgiftning og noen hadde symptomer som blir kategorisert innenfor moderat, som synsforstyrrelser, sier han.

BOIKOTT: Miljøforkjemper Gunhild Stordalen sier hun blir forbanna når hun ser hva som er på restaurant-menyen. Video: Instagram/gunhild_stordalen og NTB/Scanpix. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

Tatt det tungt

På fredag var alle elevene tilbake, bortsett fra én, forteller rektor Strand.

- Ut ifra det jeg vet så er alle friske, sier han.

Strand Jensen forteller at de to lærerne som var til stede på turen har tatt det tungt i ettertid.

- De sto midt oppi dette og har fått noen etterreaksjoner. De spør seg selv blant annet om de kunne gjort noe annerledes. Vi har koblet inn bedriftshelsetjenesten og de vil få oppfølging om de ønsker det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer