Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aggresjon og absurd humor

Luftalarmen har gått. NATO-bomber har slått ned i forsteder sør for byen. Ryktene svirrer om døde og sårede. Den jugoslaviske hovedstaden opplever sin tredje bombenatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gatene har ligget øde siden i ettermiddag. Den første flyalarmen gikk rundt klokka 15. Gatelysene er slått av. Kanskje gjøres dette for at befolkningen skal tro at det blir vanskeligere for NATO-fly å finne sine mål.

Det har vært en dag full av til dels absurde kontraster. Sola og varmen minnet om en forsommerdag. Unge mennesker fylte fortauskafeene rundt rytterstatuen i sentrum.

En ung kvinne suser forbi på rulleskøyter. Forelskede par promenerer.

I messehallene i Nye Beograd, på den andre siden av Sava-elva åpner en bilutstilling.

Bobla

Unge, langbeinte kvinner polerer kjøredoningene, som både omfatter en racerutgave av den hjemmelagede Jugo-bilen og den nye folkevognbobla. Dette er det ene bildet som regimet ønsker å framstille i sine sensurerte massemedier.

Denne framstillingen av tilsynelatende normalitet blir blandet med kommunikeer der generalstaben forteller om forsvarsstyrkenes tapperhet. Slikt skal styrke moralen i befolkningen.

Samtidig går unge serbere amok i gågata Knez Mihailova. En ung mann sparker inn vinduene til flyselskapet Air France. Rutene til det amerikanske biblioteket, American Library, er knust. «Fuck NATO» er sprayet med store bokstaver, likedan et stort hakekors.

Fiendtlige

Aggresjonen får fritt utløp. Om dette er spontane handlinger eller om det er organiserte angrep fra ekstremister, er vanskelig å vurdere.

Fiendtligheten mot utlendinger er økende. Dette gjelder spesielt vestlige journalister, uansett hvor mye Jugoslavias visestatsminister, den tidligere opprøreren Vuk Draskovic, på sin daglige pressekonferanse forsikrer at vi er velkomne og at de som er utvist, skal få slippe inn i landet igjen.

Men nye spørsmål om å få adgang til byene der bombene har slått ned og sykehus der sårede ligger, blir møtt med svaret: - Vi får se i morgen.

På hotellet der jeg bodde inntil jeg byttet overnattingssted i morges, Hotel Intercontinental, er klientellet skiftet ut i løpet av én natt. Journalistene er i stor grad borte. Inn er det flyttet nyrike, stort sett unge serbere, som nyter dyre måltid i restauranten. Noen har småbarn, andre ikke. Alle har mobiltelefoner som de benytter ustanselig.

Profitører

Disse nyrike serberne, mange av dem er krigsprofitører fra Kroatia og Bosnia, slipper å stå i kø for å sikre seg brød, såpe og toalettpapir. Ikke har de problemer med å ta seg fram heller.

Drosjene står på grunn av bensinmangel. Svartebørsen har ennå ikke kommet i funksjon. NATO-angrepene kom for brått.

Etter Draskovic' kraftpatriotiske pressekonferanse, der NATO-angrepene sammenliknes med Hirsoshima 1945, får jeg haike med en kvinnelig ansatt i informasjonsdepartementet tilbake til sentrum.

Den vel 40 år gamle blondinen i en ny Zastava tar inn Julio Iglesias på bilradioen. Hun nynner med.

- Nordmenn er bra mennesker, som oss serbere. Men regjeringen og pilotene deres er våre fiender nå. Vi er i krig nå. Jeg har barn. Dette er fryktelig. Jeg er redd, sier kvinnen.

I supermarkedet C-Market er de siste kundene i ferd med å fylle handlekurvene i ettermiddagstimene. Forretningen er nesten tom, etter at flyalarmen har gått.

- Endelig kan jeg hvile ut, sier kassadamen i begynnelsen av 30-årene med sin form for humor.

Forente

De som fortsatt er ute da mørket nærmer seg, er utelukkende unge mennesker. De er nysgjerrige. Alle er de rasende på Vesten.

- I årevis har jeg demonstrert mot Slobodan Milosevic og alt han har stått for. Nå snakker ingen om Milosevic. Vi er alle forente. Det er en merkelig følelse, sier Slavisa Micic (31), en ung annonsekonsulent.

Aktivister fra studentorganisasjonen OTPOR har byttet ut parolene mot Slobo med teksten «Vi må kjempe mot USA og fremmede aggressorer».

Jo eldre menneskene er, jo reddere virker de.

En kvinne som sier at hun heter Sonja (55), er på vei til tilfluktsrommet sammen med datteren Ivana (21) og barnebarnet Katarina (2). Hun forklarer hastverket:

- Vi har en bridgeturnering gående.

<B>HATSK:</B> Hatske slagord mot NATO, og knuste vinduer, preget det amerikanske biblioteket i Beograd i går.
MORALEN:</B> Myndighetene styrker moralen ved kommunikeer om tilsynelatende normalitet, som å åpne en bilutstilling i Nye Beograd.
HAMSTRER:</B> Befolkningen i Beograd hamstrer nå dagligvarer som gråd, såpe og toalettpapir, men når flyalarmen går tømmes butikkene.