Aggressiv sopp truer verdens kaffeproduksjon

Sprer seg i rekordfart.

TRUES AV SOPP: En kaffebonde tørker bønner på et tak i Guatemala. Han og mange andre risikerer å miste levebrødet i løpet av det pågående utbruddet av kafferust i Mellom-Amerika. Foto: AP Photo/Moises Castillo/NTB Scanpix
TRUES AV SOPP: En kaffebonde tørker bønner på et tak i Guatemala. Han og mange andre risikerer å miste levebrødet i løpet av det pågående utbruddet av kafferust i Mellom-Amerika. Foto: AP Photo/Moises Castillo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er skrevet av Anna Blix, biolog og rådgiver i Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (Sabima), og opprinnelig publisert på den populærvitenskapelige bloggen Kollokvium.no.

En aggressiv sopp truer verdens kaffeproduksjon.

Akkurat som løver trenger byttedyr for å overleve, trenger rustsoppen planteverter den kan spise på. Og akkurat som løven sjelden klarer å utrydde byttedyrene sine, klarer rustsoppene sjelden å drepe alle vertsplantene.

Nå truer likevel et av de alvorligste utbruddene av kafferust kaffeindustrien i Mellom-Amerika.

Kaffe er nesten bare kaffe Kaffen som vi drikker lages av frøene til planter i slekten Coffea. Det finnes flere ulike kaffeplantearter, men de som kultiveres i dag er i stor grad Coffea arabica, som står for nesten 80 % av verdens kaffemarked, og Coffea canephora (kjent som robusta), som dekker omtrent 20 % av verdensmarkedet.

Robusta er mer robust mot insektangrep, men kaffen er av en litt dårligere kvalitet enn den kaffen som utvinnes fra arabica-plantene. Fordi kaffe stort sett bare produseres fra disse to artene er industrien truet når sykdommer angriper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer