Aggressive isbjørner invaderer russisk by

Foreldre tør ikke sende barna sine på skolen.

ISBJØRN: Det er unntakstilstand på den russiske øya Novaya Zemlya i Nord-Russland etter at så mange som 52 isbjørner har invadert boligstrøk. Video: CNN / Malene StorrustenVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er innført unntakstilstand på den sørlige delen av øya Novaya Zemlya i Nord-Russland etter en «masseinvasjon» av isbjørner i boligstrøk, melder det russiske nyhetsbyrået TASS.

Siden desember er det blitt observert 52 isbjørner som har beveget seg nær bosettinger i den lille byen Belushya Guba. Ved flere tilfeller er det snakk om aggressive bjørner som har angrepet mennesker, og tatt seg inn i boliger og kontorbygninger. Mellom seks og ti bjørner oppholder seg konstant i byen.

- Folk er redde

Folk er redde for å forlate husene sine, deres daglige aktiviteter er forstyrret. Foreldrene er redde for å sende barna sine på skolen og i barnehagen, sier nestleder for den kommunale utdanningsinstitusjon Alexander Minaev i en pressemelding.

For å sikre lokalbefolkningenes sikkerhet har myndighetene den siste tida installert ekstra gjerder rundt barnehagene. I er det satt inn militært personell til å patruljere gatene.

Tiltakene har imidlertid ikke hatt den ønskede effekten. Isbjørnene reagerer ikke lengre på lys- eller støysignaler. Det føderale naturforvaltningstilsynet har foreløpig nektet å utstede tillatelse til å felle de mest aggressive individene.

Isbjørn er nemlig oppført på lista over truede dyrearter, også i Russland. Å skyte dem er forbudt ved lov.

- Aldri opplevd liknende

Kommuneadministrasjonen skriver i pressemeldingen at de har konsultert eksperter som tror det vil bli vanskelig å finne en løsning for innbyggerne uten bruk av våpen.

Zhigansha Musin er leder av administrasjonen og har oppholdt seg i byen siden 1983. Han sier han aldri har opplevd en så massiv invasjon av isbjørn.

- De bokstavelig talt jager folk og tar seg inn i boliger. Men når det er tatt en beslutning om å ikke skyte, må vi ta en lengre og mindre trygg vei for å sikre lokalbefolkningen, sier han.

Unntakstilstanden kommer til å vare helt til befolkningens sikkerhet er stabil. På kommunens hjemmesider er det lagt ut en advarsel med råd til innbyggerne for å holde seg trygge inntil situasjonen er under kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer