ISBJØRN: Det er unntakstilstand på den russiske øya Novaya Zemlya i Nord-Russland etter at så mange som 52 isbjørner har invadert boligstrøk. Video: CNN / Malene StorrustenVis mer Vis mer

Aggressive isbjørner invaderer russisk by

Foreldre tør ikke sende barna sine på skolen.

Det er innført unntakstilstand på den sørlige delen av øya Novaya Zemlya i Nord-Russland etter en «masseinvasjon» av isbjørner i boligstrøk, melder det russiske nyhetsbyrået TASS.

Siden desember er det blitt observert 52 isbjørner som har beveget seg nær bosettinger i den lille byen Belushya Guba. Ved flere tilfeller er det snakk om aggressive bjørner som har angrepet mennesker, og tatt seg inn i boliger og kontorbygninger. Mellom seks og ti bjørner oppholder seg konstant i byen.

- Folk er redde

Folk er redde for å forlate husene sine, deres daglige aktiviteter er forstyrret. Foreldrene er redde for å sende barna sine på skolen og i barnehagen, sier nestleder for den kommunale utdanningsinstitusjon Alexander Minaev i en pressemelding.

For å sikre lokalbefolkningenes sikkerhet har myndighetene den siste tida installert ekstra gjerder rundt barnehagene. I er det satt inn militært personell til å patruljere gatene.

Tiltakene har imidlertid ikke hatt den ønskede effekten. Isbjørnene reagerer ikke lengre på lys- eller støysignaler. Det føderale naturforvaltningstilsynet har foreløpig nektet å utstede tillatelse til å felle de mest aggressive individene.

Isbjørn er nemlig oppført på lista over truede dyrearter, også i Russland. Å skyte dem er forbudt ved lov.

- Aldri opplevd liknende

Kommuneadministrasjonen skriver i pressemeldingen at de har konsultert eksperter som tror det vil bli vanskelig å finne en løsning for innbyggerne uten bruk av våpen.

Zhigansha Musin er leder av administrasjonen og har oppholdt seg i byen siden 1983. Han sier han aldri har opplevd en så massiv invasjon av isbjørn.

- De bokstavelig talt jager folk og tar seg inn i boliger. Men når det er tatt en beslutning om å ikke skyte, må vi ta en lengre og mindre trygg vei for å sikre lokalbefolkningen, sier han.

Unntakstilstanden kommer til å vare helt til befolkningens sikkerhet er stabil. På kommunens hjemmesider er det lagt ut en advarsel med råd til innbyggerne for å holde seg trygge inntil situasjonen er under kontroll.