Agnes (20) omringet av branner:
- Det regner aske

Svenske Agnes Almér, som bor i Australia, kjenner branninfernoet på kroppen.

I AUSTRALIA: 20 år gamle Agnes Almér bor i Sydney. Rundt henne herjer skogbrannene. Foto: Privat
I AUSTRALIA: 20 år gamle Agnes Almér bor i Sydney. Rundt henne herjer skogbrannene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden september har åtte mennesker omkommet i Australias skogbrannkrise. Mer enn 800 hjem er ødelagt, og millioner av hektar er svidd av.

Flere tusen brannmannskaper kjemper mot de over 200 aktive brannene i fire av Australias delstater.

Brannene har også nådd utkanten av storbyen Sydney. Flere ganger den siste tida har storbyen vært innhyllet i røyk fra skogbrannene. Det har svenske Agnes Almér fått erfare.

- Det regner aske, sier hun til Dagbladet.

Hun er fra Sverige, men har de siste to åra vært bosatt i Sydney.

INTENS VARME: Norske frivillige returnerte hjem etter en krevende uke med hjelpearbeid i brannherjede Australia. Foto/video: Team Rubicon/Ap/Dagbladet Vis mer

Varierer

Almér forklarer at situasjonen i storbyen varier. Da Dagbladet snakker med henne mandag morgen er det en klarere dag i Sydney, men i forrige uke regnet det aske.

- Forrige uke var det utrolig røykfullt og ingen sikt. Da merker man at det er vondt å puste, sier hun.

20-åringen forteller at innbyggerne følger med på lokale nyheter og informasjon fra myndighetene på luftkvaliteten.

- Vi kan ikke gå ut når vi vil. Mange håndverkere har mistet jobben fordi de ikke kan være ute. Ellers går livet stort sett som normalt. Men man blir forhindret ved at man ikke kan være ute, sier Almér.

Ifølge 20-åringen var brannene nære byen for tre uker siden.

- Da visste vi ikke hvor nært det ville komme, sier hun.

Kan slukes

Andre byer og delstater er mer utsatt for branninfernoet enn Sydney.

De norske veteranene, Einar Allergodt, Frank Sandbye-Ruud, Ann Helen Asheim og Kjell Syvertsen, som ble hentet for å hjelpe til med opprydningen i brannherjede Australia, har blitt nødt til å returnere fra landet.

De har fortalt Dagbladet om synet som møtte dem da de ankom landet 12. desember. De beskrev nakne trær og «svarthet». Nordmennene fortalte også om pyrobranner som herjer.

Særlig den australske byen Lithgow, med sine rundt 12 000 innbyggere, står i umiddelbar fare for å gå tapt og er rammet av såkalte pyrobranner.

PyroCB, som det heter på fagspråket, kan utløse sine egne lynnedslag og hagl av sot. De kan påvirke atmosfæren i høyder på opptil 15 kilometer.

- Det som er med pyrobranner, er at de kan fore seg selv opp til å bli en brannorkan. Da vi var på den lokale baren, kom vi i prat med lokale som hadde opplevd dette fenomenet. De sa at flygende, brennende trekuler hadde slått gjennom vinden, og tent på hus og annet de hadde kommet i kontakt med. De sammenliknet det med et vulkanutbrudd, sier Einar Allergodt til Dagbladet.

Lithgow ligger i den eldste og mest folkerike delstaten, New South Wales. Førsteminister Gladys Berejiklian sier til BBC at katastrofale branner har rasert store områder, og det er ikke mye igjen av landsbyen Balmoral, som ligger sør-vest for Sydney.

KATASTROFEBRANNER: Så langt er 3 døde, og over 100 personer skal være skadd i skogbranner i Australia. Slik beskriver norske Nora situasjonen i Mudgee. Reporter: Silje Vemøy. Video: privat, CNN og AP Vis mer

Måtte beklage

Statsminister Scott Morrison måtte søndag beklage for å ha prioritert en ferietur til Hawaii mens skogbrannene førte til unntakstilstand.

Morrison avsluttet ferien tidligere enn planlagt etter kraftig kritikk for å ha prioritert ferie mens brannene herjer.

- Jeg beklager til dem som ble opprørt. Jeg forstår at folk blir opprørt av å vite at jeg var på ferie med min familie mens deres egne familier gikk gjennom store påkjenninger, sa statsministeren på en pressekonferanse.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer