HONGKONG

Agnes (21) ryster Kina så kraftig at regimet nå bruker all sin makt for å true henne til taushet

Helt siden hun var 15 år har Agnes Chow vært en pest og en plage for det mektige kinesiske kommunistpartiet. Nå blir hun like gjerne nektet å stille til valg.

INNFLYTELSESRIK: Helt siden hun var 15 år har Agnes Chow vært en pest og en plage for det mektige kinesiske kommunistpartiet. Nå blir hun like gjerne nektet å stille til valg. Foto: AFP / Philip Fong / NTB scanpix
INNFLYTELSESRIK: Helt siden hun var 15 år har Agnes Chow vært en pest og en plage for det mektige kinesiske kommunistpartiet. Nå blir hun like gjerne nektet å stille til valg. Foto: AFP / Philip Fong / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avgjørelsen om å nekte demokratiforkjemperen Agnes Chow (21) å stille som kandidat i det kommende lokalvalget i Hongkong vekker sterke reaksjoner.

Matthew Cheung, nest øverste leder for myndighetene i Hongkong, annonserte ifølge Financial Times avgjørelsen om å nekte Chow å stille til valg på et ungdomsarrangement der hensikten var «å oppfordre ungdom til å ta fatt på utfordringer med et positivt og proaktivt syn på liv og læring».

Chows støttespillere vil trolig mene at 21-åringens kraftige, årelange kritikk av myndighetene bare blir mer og mer rettferdiggjort. For hvorfor går et av verdens aller mektigste regimer til det skritt å nekte en 21 år gammel student å ytre seg i formelle politiske sammenhenger?

LEDET PROTEST: Agnes Chow sammen med andre menneskerettighetsforkjempere under en demonstrasjon i Hongkong 28. januar. Foto: AFP / Philip Fong / NTB scanpix
LEDET PROTEST: Agnes Chow sammen med andre menneskerettighetsforkjempere under en demonstrasjon i Hongkong 28. januar. Foto: AFP / Philip Fong / NTB scanpix Vis mer

Grunnloven

Agnes Chow og organisasjonen hennes Demosisto står for et syn som av mange tolkes som at de ønsker at Hongkong løsriver seg fra Kina.

Myndighetene i Hongkong begrunner utestengelsen av Chow nettopp med at det ikke vil være mulig for en folkevalgt politiker å overholde grunnloven - om vedkommende samtidig mener at Hongkong skal løsrive seg helt fra Kina.

Og siden folkevalgte politikere bør følge grunnloven, sier myndighetene, kan heller ikke Chow - som anklages for å være uavhengighetsforkjemper - stille til valg.

Både lokale myndigheter i Hongkong og regimet i Beijing har avvist enhver tanke om at Hongkong skal kunne bli helt selvstendig. Da Kinas president Xi Jinping besøkte byen i juli - ved 20-årsjubileet for overgivelsen fra Storbritannia - var han krystallklar:

Xi advarte da mot at uavhengighetskamp ville være både «å krysse en rød linje» og å undergrave Kinas autoritet.

JERNHÅND: President Xi Jinping advarte da han besøkte Hongkong i fjor, mot at uavhengighetskamp ville være både «å krysse en rød linje» og å undergrave Kinas autoritet. Foto: Reuters / Damir Sagolj / NTB scanpix
JERNHÅND: President Xi Jinping advarte da han besøkte Hongkong i fjor, mot at uavhengighetskamp ville være både «å krysse en rød linje» og å undergrave Kinas autoritet. Foto: Reuters / Damir Sagolj / NTB scanpix Vis mer

Et angrep

- Utestengelsen er ikke personlig. Dette er et angrep på en hel generasjon av unge mennesker som har et annet syn enn myndighetene, sier Chow til The Guardian, som har besøkt henne hjemme i Hongkong.

- Myndighetene ønsker bare unge som er tro mot Kina og kommunistpartiet. Alt avvik fra det er uakseptabelt i deres verden. Chow hadde tidligere britisk pass. For å stille til valg sa hun fra seg sitt britiske statsborgerskap, og hoppet av studiene.

- Mange ser dette som et offer. Men for meg er det ikke det. Jeg skal slåss for Hongkong - og det jeg gjør, er ingenting mot det de som er satt i fengsel er utsatt for. Chow er kritisk til vestlige myndigheter, spesielt Storbritannias, veike holdning overfor Kina.

Her i Norge vekket det oppsikt da statsminister Erna Solberg i april i fjor besøkte Kina som første norske regjeringssjef på ti år, men unnlot å ta opp menneskerettigheter under besøket.

EU raser

Reaksjonene etter inngrepet mot Chow har ikke latt vente på seg.

EU sier eksempelvis i en uttalelse at avgjørelsen om å stenge Agnes Chow ute fra valget kan føre til at Hongkongs rykte internasjonalt som et fritt og åpent samfunn står i fare. EU kaller videre avgjørelsen for urimelig.

Human Rights Watchs sin Kina-ekspert, Maya Wang, sier avgjørelsen er hårreisende. - Dette er et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier Wang til New York Times.

Ikke dermed sagt at kinesiske myndigheter ser ut til å la kritikk utenfra påvirke deres avgjørelse.

Studentopprør

Tross sin unge alder har Agnes Chow vært en pest og plage for regimet i Kina i flere år allerede.

Hun ble først inspirert til å bli en motstemme mot myndighetene da hun kom over en regimekritisk video på nettet som 15-åring. To år seinere, i 2014, var den da 17 år gamle Chow sentral i studentopprøret som rystet Kina.

SCHOLARISM: Studentgruppa Scholarism, under ledelse av Joshua Wong (i midten) var sentral i flere studentopprør i Hongkong. Foto: AP / NTB scanpix
SCHOLARISM: Studentgruppa Scholarism, under ledelse av Joshua Wong (i midten) var sentral i flere studentopprør i Hongkong. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Hun var da talsperson og nestleder i studentbevegelsen Scholarism, som hadde utarbeidet en plan for å reformere Hongkongs valgsystem, og klarte å mobilisere store elevgrupper til å forlate undervisningen for å sende en pro-demokratisk melding til Beijing.

Dette var en av årsakene til at tusenvis av unge kinesere demonstrerte i gatene, i en protestaksjon som fikk stor oppmerksomhet verden over.

Forsvinninger

I 2016 var Chow så igjen sentral i protestene som oppsto da Kina – på ny – ble anklaget for å gripe inn i Hongkongs anliggende.

Opprøret den gang oppsto etter at flere ansatte i henholdsvis en Kina-kritisk bokhandel og et forlag forsvant på mystisk vis. Da forleggeren Lee Bo ble bortført, kontaktet kona hans mediene og politiet.

Dette utløste protester, både på politisk toppnivå og på gateplan. Også aksjemarkedene stupte etter de kontroversielle politiske inngrepene.

- Hong Kong er ikke Hong Kong lenger. Det er bare navnet som er igjen, sa Agnes Chow i en video som gikk viralt etter at hun la den ut i sosiale medier.

Autoritær retning

Hongkong var tidligere underlagt Storbritannia. Men da Storbritannia ga Hongkong tilbake til Kina i 1997, undertegnet de en avtale som gir utstrakt selvstendighet - og skulle sikre rettsstaten i 50 år.

De siste årene har det imidlertid vært økende tendenser til at Kinas mektige regime blander seg inn i Hongkongs anliggende, og styrer politiske prosesser.

Det ble tydelig da Hongkongs myndigheter nylig startet en rettsprosess mot fire nyvalgte politikere.

Flere saker

Årsaken til at de fire måtte møte i retten var at de protesterte mot myndighetene i Bejing etter at de var blitt tatt i ed.

I november vant myndighetene i Hongkong en lignende sak, påpeker NTB. Den var mot to nyvalgte politikere som ønsker uavhengighet fra Kina, etter at ledelsen i Beijing sa at alle som ikke sier eden sin riktig, ikke får sitte i folkevalgte organer.

Denne meldingen fra Beijing fikk mange i Hongkong til å frykte at Kina vil begrense byens utstrakte selvstendighet.