Åh! For et liv - RAI RAI

NORD-TRØNDELAG (Dagbladet): Nordtrønderen lever litt av et liv - skal vi lytte til Namsos-gruppa D.D.E. - med «kuppelhau» og «magasjau» og «dressjakken på vranga».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bli med og stem på Norges beste sted å bo her. Her drikkes det hjemmebrent og spys i toalettet på annenhver linje. «Åh! For et liv» og «Åh! Åh! Åh! Det går likar no» - men gjør det det?

D.D.E. har gjort mye bra for sitt hjemfylke. Men deres folkelivsskildring har også vært med på å bekrefte noen godt innarbeidete myter og fordommer.

- Karsk og bygdefest, er svaret jeg som oftest får, når jeg spør hva folk forbinder med Nord-Trøndelag. I virkeligheten er hjemmebrentkulturen på vei tilbake. De fleste nordtrøndere har oppdaget de lokale vinmonopol, som opplever stadig nye salgsrekorder, og til og med D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo foretrekker hvitvin.

Bygdefestene samler fortsatt godt med folk, men så mye festbråk kan det ikke være, for nordtrønderne er blant de mest lovlydige i hele landet. Ungdommen er også Norges snilleste, mente lærerne som ga karakter i oppførsel i vår.

NORD-TRØNDELAG har så mye mer å by på enn karsk-kaffe og dans på lokalet. D.D.E. er selv et bevis på det, med sin videreføring av rockebyen Namsos' etter hvert så lange og stolte musikertradisjon. Det Stein Ingebrigtsen, Prudence, Åge Aleksandersen og Terje Tysland startet, fortsettes nå av Askil Holm, D.D.E. og et kobbel av unge talenter.

Det er langt mellom millionærene, men Nord-Trøndelag er rik på så mye annet: Her er et av landets aller flotteste jaktterreng, eventyrlige fiskemuligheter i elvenes dronning Namsen og en ellevill gjeng av «toillinga» i revybygda Høylandet.

Nord-Trøndelag

  • Nesten en tredjedel norske menn har drukket smuglersprit - mest utbredt er spriten trøndelagsfylkene og Møre- og Romsdal.
  • Nord-Trøndelag er på landstoppen når det gjelder psykiatrisk dagbehandling.
  • Nord-Trøndelag topper steriliseringsstatistikken for kvinner.
  • Nordtrønderen tjente minst i 2001.
  • Nord-Trøndelag har færrest med høy utdanning, på tross av at fylket i fjor hadde høyest andel elever som begynte på videregående studier rett etter grunnskolen, og høyest andel elever som gikk over på høyere utdanning etter bestått videregående opplæring.

    Kilder: SSB og Nationen

DET VERSTE med Nord-Trøndelag er mangelen på en større by, med alt hva den har av tilbud, muligheter og tiltrekningskraft. Det kan bli litt for smått og trangt, synes mange som flytter ut. Steinkjer er ikke akkurat noen metropol - og Namsos greier ikke en gang å få bygd et skikkelig hotell.

Nord-Trøndelag på sitt beste finner du kanskje i Inderøy: Ei perle av ei bygd, med praktfull natur, et rikt kulturliv og kort vei til nærmeste by.

FOR MEG er Nord-Trøndelag først og fremst «hjem», selv om jeg nå har bodd like lenge i sør-fylket. Når jeg setter meg i bilen og kjører mot Namsos, reiser jeg hjemover. Jeg kan fortsatt blendes av naturen langs E6'en, lyset og de skiftende fargene på himmelen. Jeg kan fortsatt få en spesielt god følelse når jeg svinger inn på spillumssida og ser byen og byfjellet.

Hvorfor er det sånn?

Mange år etter at jeg flyttet fra Namsos, stakk jeg innom min barndoms Samvirkelag på Østbyen. Det var som å reise i ei tidsmaskin. Varene, reolene og betjeningen var den samme. Alt var det samme. Kassadamen hilste som om jeg hadde vært der i går.

Kanskje derfor.

Vi har alle et sted vi kommer fra. Et sted som har vært med på å forme vår identitet, enten vi liker det eller ikke, og som vi derfor hører til. Like sikkert som jeg vet at jeg aldri kommer til å flytte tilbake til Namsos og Nord-Trøndelag, vet jeg at jeg aldri helt vil greie å flytte bort.

HUMØR: Høylandet Revyfestival regnes som en av Norges fremste leverandører av humor. Her representert ved "HÆ!" & the Hittmeikers.
MUSIKK: Nord-Trøndelag har i en årrekke preget norsk musikkliv, ikke minst med D.D.E. Bildet er fra lanseringen av deres femte plate, "OHWÆÆÆÆÆÆÆÆH". D.D.E. består av Terje Tranaas, Eskil Brøndbo, Frode Viken, Bjarne Brøndbo, Bård Jørgen Iversen, Eivind Berre og Arnt Egil Rånes.
NORD-TRØNDELAG på sitt beste finner du, ifølge Dagbladets artikkelforfatter, i Inderøy: «Ei perle av ei bygd, med praktfull natur, et rikt kulturliv og kort vei til nærmeste by.» Inderøy er også kulturbygda til Nils Aas. Her har han tatt seg en hvil på Vinje-steinen.