Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ahmad var 14 da han havnet i en av Assads dødsleire. Onkelen fant ham igjen på torturbildene

«Cæsar»-bildene sjokkerte hele verden. Her er historiene bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar i fjor kom de første bildene som beviste omfanget av det verden allerede var klar over: At Syrias president Bashar al-Assad og hans regime sto bak massive overgrep mot sin egen befolkning.

Totalt dreier det seg om over 53 275 bilder, og etterforskerne mente de viste likvideringen av 11 000 mennesker. Bildene ble tatt av en mann som gikk under kodenavnet «Cæsar». Han jobbet 13 år i Syrias beryktede militærpoliti, før han hoppet av og smuglet ut bildene.

Da opprørert mot Bashar al-Assad startet våren 2011, fikk «Cæsar» og en rekke kolleger jobben med å dokumentere drepte fanger som kom til militærsykehuset etter å ha dødd i det militærets varetekt. På det mest hektiske, tok han og kollegene bilder av 50 lik om dagen.

Saken vekket stor internasjonal oppmerksomhet, og nå har menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) tatt for seg historiene til menneskene som ble avbildet på de grusomme torturbildene.

I rapporten «If the dead could speak» har HRW intervjuet 33 slektninger og venner av 27 av ofrene, 37 tidligere fanger som så medfangene dø i leire og fire avhoppere som jobber i leirene eller militærsykehusene der bildene ble tatt.

Her er deres historier:

Se del 1 av den tredelte dokumentaren øverst i saken. Del 2 og del 3 finner du lenger ned. Vi advarer mot sterke bilder.!

Del 1: Ahmad: I leirene ble fangene sultet til døde, kvalt brent og slått. Bildene fra «Cæsar» er tatt fra mai 2011 og fram til han hoppet av i august 2013. Human Rights Watch mener bildene viser 6786 mennesker som døde i fangeleirende. Ifølge det syriske menneskerettighetsnettvekter er mer enn 117 000 mennesker arrestert i Syria siden mars 2011.

Bildene er bevis for drap i «industri-skala» gjennomført av regimet, og en av dem som ble holdt fanger og døde i leiren var den 14 år gamle syriske gutten Ahmad.

14-åringen ble sendt fra Syria til Libanon, fordi hans hjemland ikke var trygt lenger. 2. august 2012 skulle han tilbake til Syria for å delta i sin egen mors begravelse.

Han reiste inn i Syria på en minibuss med fem andre, og ved et sjekkpunkt ble følget stoppet av politiet. På Ahmads telefon ble det funnet en sang politibetjenten mente var Assad-kritisk.

14-åringen ble deretter tatt med inn i et lite rom, mens resten av minibussen fikk reise videre.

Ahmad var søkk borte, og familien startet en intens jakt på gutten. Ahmads onkel, Dahi al-Musalmani, var dommer i Syria i 20 år før han rømte landet. Han forteller til HRW at han oppsøkte flere høystående personer blant Assads sikkerhetsstyrker.

Han bestakk militærpersonell med over 120 000 kroner for å få løslatt Ahmas.

Han lyktes ikke og flyktet selv til Jordan. Da «Cæsar»-bildene ble sluppet begynte al-Musalmani umiddelbart å lete.

I 950 dager hadde han lett etter sin 14 år gamle nevø. Han fant han først blant bildene over de torturerte og drepte fangene fra en av Assads dødsleire.

Se det gripende intervjuet med Ahmads onkel i videovinduet.

Del 2: De overlevende: De overlevende fra Assads dødsleire har sett sine egne landsmenn begå grusomme handlinger mot hverandre.

En av de som forteller sin historie er Hanadi. Hun satt fanget med den eneste kvinnen som vises død i «Cæsar-bildene», Rehab al-Allawi.

Hun var ingeniørstudent bosatt i Damaskus. Rundt 25 år da hun ble pågrepet av spesialpoliti i januar 2013. I mer enn tre uker satt Hanadi fengslet med henne. Hun snakket om at hun ville møte foreldrene sine, og om brødrene og søstrene sine. Hun var bekymret for familien.

Hanadi ble overført til et annet fengsel, og så aldri sin cellekamerat igjen. Først da «Cæsar»-bildene kom ble hun oppringt av cellevenninnas bror. Hun kjente igjen pyjamasen til Rehab, og ansiktet hennes. Også formen på tærne hennes var like.

Hanani var ikke den eneste av de overlevende som opplevde grusomhetene i fangeleirene. Flere tidligere innsatte forteller HRW om avmagrede fanger, dødsfall som følge av infeksjoner og regelrett tortur.

- De kom med kokte poteter. To poteter på deling til tolv personer. Flere hadde bare skinn og bein, forteller tidligere innsatte i del to av dokumentaren.

Fangene ble holdt på sikkerhetsstyrkenes egne fasiliteter. De satt svært trangt i mørke, kalde kjellere.

- Problemet var antall fanger i en celle. I min var i opp mot 115 personer i én celle. Jeg måtte stå oppreist i timesvis. Vi måtte sitte og ligge på skift, sier en av dem.

Fangene beskriver en hverdag der tortur var vanlig. Fanger ble pisket og selv den minste infeksjon kunne drepe deg.

- En 15-åring sa til meg: Hold deg rein og unngå infeksjoner, sier en av de tidligere innsatte.

Bashar al-Assad har selv benektet anklagene om tortur flere ganger.

- Du kan ta med bilder fra hvem som helst og si at dette er tortur. Ingen av disse bevisene er verifisert, så alt er anklager uten noen form for bevis, sa han i et intervju med Foreign Affairs i januar i år.

Del 3: Grusomme lidelser: Sjefspatolog i Tarrant County i Texas, USA, Dr. Nizam Peerwani, fungerer som konsulent for Human Rights Watch i dokumentaren, og teamet til rettsmedisineren har gått gjennom saksdokumentene til 19 av ofrene. 

De forteller om hoderystende skader og grusomme lidelser.  

OFFER: En mann som har lidd samme skjebne som tusenvis av andre, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: HRW
OFFER: En mann som har lidd samme skjebne som tusenvis av andre, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Foto: HRW Vis mer

- Vi har blant annet konkludert med at fire av dem har dødd av sult, og minst seks har mistet livet i møte grov og stump vold, sier Peerwani, som har over 30 års efaring som patolog og rettsmedisiner. 

Amerikaneren beskriver ut i fra bildene svært sterke scener.  

- Ofrene har umennesklige mengder med skadehistorikk. Store deler av kroppen er dekket av bloduthevelser, og mange har defensive sår, som om de har brukt armer og bein til å skjerme seg, sier Peerwani i klippet.  

- Slike skader forteller en historie, og det er tydelig at det er brukt stumpe gjenstander, som rør og batong. De har vært ved bevissthet, fortsetter Peerwani som konkluderer med at døden har inntruffet i fangenskap.  

Ifølge Human Rights Watch skal døde fanger ha blitt fraktet til et militærsykehus kalt «601», som også fungerer som et likhus. Der ble likene stuet vekk i en garasje, opprinnelig brukt til å reperare militære kjøretøy, grunnet plassmangel.    

- Ofrene i denne videoen har blitt torturert systematisk, og i en massiv skala. Bildene representerer dessverre bare en liten del av dem som er i fangenskap i Syria, og utallige lider samme skjebne, forteller menneskerettighetsorganisasjonen.  

ÉN AV MANGE: Ahmad (14) ble bortført fordi han skal ha hatt Assad-kritisk innhold på mobiltelefonen. Foto: Human Rights Watch
ÉN AV MANGE: Ahmad (14) ble bortført fordi han skal ha hatt Assad-kritisk innhold på mobiltelefonen. Foto: Human Rights Watch Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media