Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ahmadinejad er «Hitler». Sarkozy er en «keiser uten klær»

Der Spiegel, med kveldens fryktede Wikileaks-lekkasjer, er spredt på Twitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 2230 i kveld, norsk tid, er det varslet at Wikileaks-avsløringene USA har fryktet i lang tid vil komme.

Totalt vil 251 000 dokumenter blir lekket.

Ifølge nyhetsnettstedet Omni er Der Spiegel allerede i salg i Basel i Sveits. Forsida og flere sider er så lekket på Twitter - og karakteristikkene er knusende.

Knusende Hvem som står for utsagnene som pryder Der Spiegels forside er ikke kjent, men stammer de fra USA vil Barack Obama måtte ha en god del brannslukningssamtaler den nærmeste framtida.

• Irans president Mahmoud Ahmadinejad omtales som «Hitler».

• Frankrikes president Nicolas Sarkozy er en «keiser uten klær».

• Silvio Berlusconi har «ville fester»

• Kim Jong-il har, eller beskrives som å ha, «epileptiske anfall».

• Vladmir Putin er en «Alfa-mann»

• Dmitrij Medvedev er «blass og nølende».

SPREDT PÅ TWITTER: Dette er dagens forside på Der Spiegel. Foto/faksimile: Twitter-bruker Symor Jenkins
SPREDT PÅ TWITTER: Dette er dagens forside på Der Spiegel. Foto/faksimile: Twitter-bruker Symor Jenkins Vis mer

• Hamid Karzai er «drevet av paranoia».

• Libyas president Muammar al-Gaddafi  skal angivelig ha, eller kan settes i forbindelse med å ha, en
«yppig blondine som sykepleier».

• Angela Merkel «Unngår risiko. Er sjelden kreativ».

• Utenriksminister Guido Westervelle er derimot «aggressiv»  
Alt er lekket gjennom Twitter-brukeren Symor Jenkins.

Der Spiegel lekket fra Wikileaks-materialet allerede i går.

Ingen følelser Magasinet publiserte ved en feiltakelse en artikkel som var ment å legges ut først søndag, Før redaksjonen fikk trukket artikkelen tilbake var innholdet spredd på internett.

I Der Spiegel kan man videre lese at Obama foretrekker å se mot Østen heller enn mot Vesten, at han ikke har noen følelser for Europa, at USA ser på verden som en konfrontasjon mellom to supermakter.

EU spiller en mindre rolle. Europa er ikke så viktig for USA, ifølge Twitter-lekkasjen.
Har informant Der Spiegel offentlggjøres også et notat som er sendt til Washington fra USAs ambassadør i Berlin, Philip Murphy.

I notatet beskrives forbundskansler Angela Merkel som «sta, risikosky og sjelden kreativ». Det viser seg at USAs ambassade har en informant i den liberale regjeringspartneren FDP.

Informanten beskrives som «ung og fremadstormende» og rapporterer direkte til ambassadør Murphy. I notatet, som er sendt til Washington 9. oktober i fjor, kort tid etter forbundsdagsvalget, går Murphy ut fra at dokumentet ikke blir offentliggjort.

Det kommer ikke klart fram om beskrivelsene kommer direkte fra Murphy selv, eller om de kommer via kilden.

Omfattende Wikileaks-sjef Julian Assange sier til AFP søndag at det som lekkes dekker «alle de store politiske temaene» i verden.
Dette kom fram på en konferanse arrangert av arabiske gravejournalister. Assange var ikke fysisk til stede, men avholdt en videokonferanse da «Jordan ikke er det tryggeste stedet å være om du har CIA etter deg».

- Den siste måneden har mye av min energi blitt brukt til å forberede den kommende offentliggjøringen av den diplomatiske historien i USA. Det er over 250 000 klassifiserte korrespondanser fra amerikanske ambassader verden over, og vi har allerede sett den siste uka at USA har forsøkt å avverge effekten dette vil ha, sier Assange.

USA har skrevet i et brev til Assange advokat at lekkasjen vil sette uskyldige liv i fare.

Bekrefter Selv avviste Assange dette.

- Det er en organsisasjon med en fire år lang publiseringshistorie. Så vidt vi vet, har ingen enkeltindivider lidd skade på bakgrunn av noe vi har publisert, sier Assange.

Lekkasjene skal dreie seg om rapporter fra USAs ambassader verden rundt. I et leserinnlegg til Dagbladet bekrefter den amerikanske ambassadøren Barry White langt på vei dette.

Wikileaks selv bekrefter i 19-tida på Twitter at Spiegel-coveret er ekte.

Private samtaler «De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

  Dette er den tredje masselekkasjen fra Wikileaks. Lekkasjen har vært forventet helt siden en etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, Bradley Manning, ble arrestert i våres.

I en chattesamtale på nettet sa Manning at han hadde fôret Wikileaks med hemmeligstemplede utenrikspolitiske dokumenter.

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden over kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen og oppdager at så mye hemmeligstemplet utenrikspolitisk materiale er tilgjengelig for allmenheten i søkbart format», skrev han til hackervennen Adrian Lamo.

Forskjell Professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo, Janne Haaland Matlary, forklarte Dagbladet tidligere i ettermiddag om forskjellen på språket diplomater bruker på «jobb», og det de bruker utenom tjeneste.

- Dette er som å lekke en legejournal, sa Matlary.

- Jeg vet hvordan internrapporter fra ambassadene skrives. Kontrasten mellom den åpne analysen og den tydelige språkbruken der og ordene som brukes i offisielle sammenhenger er enorm, sier Matlary.

HAR VARSLET SPRENGSTOFF: Og utfra det som skal være dagens Spiegel-forside vil Julian Assange og Wikileaks skape problemer for USA. Foto: AP/Scanpix
HAR VARSLET SPRENGSTOFF: Og utfra det som skal være dagens Spiegel-forside vil Julian Assange og Wikileaks skape problemer for USA. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling