I KLEMMA: Irans president Mahmoud Ahmadinejad viser sin medfølelse til avdøde Hugo Chavez' mor under begravelsen i Caracas fredag. Islamske konservative mener bildet viser at den iranske presidenten bryter med islamske regler. Foto: AFP PHOTO/PRESIDENCIA/HO
I KLEMMA: Irans president Mahmoud Ahmadinejad viser sin medfølelse til avdøde Hugo Chavez' mor under begravelsen i Caracas fredag. Islamske konservative mener bildet viser at den iranske presidenten bryter med islamske regler. Foto: AFP PHOTO/PRESIDENCIA/HOVis mer

Ahmadinejad får kjeft for å ha klemt mamma Chavez

Den iranske presidenten beskyldes for å ha «sviktet islam» etter å ha gitt fra seg en klem til Hugo Chavez' mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad er vant til å være i hardt vær. Vanligvis dreier det seg om kontroverser som trusler om å slette Israel fra kartet, eller Irans atomprogram.
 
Denne gangen er det en klem som er stridens kjerne.

Ahmadinejad var en uttalt støttespiller for Venezuelas tidligere president Hugo Chavez, som døde 5. mars.

Fredag forrige uke var han prominent gjest under Chavez begravelse i Caracas. På et bilde fra begravelsen ser man den iranske presidenten i et ømt møte med Hugo Chavez mor, Elina Frias de Chavez (78).

Det har skapt rabalder i rekkene.

- Han har mistet kontrollen Religiøse konservative, som tradisjonelt er den iranske presidentens maktbase, har fordømt Ahmedinejads oppførsel.

Mohammat Taghi Rahbar, som leder fredagsbønnen i Irans nest største by, Isfahan, sier at presidenten har «mistet kontrollen».

- Å gi håndtrykk til kvinner utenfor familien er ikke lov under noen omstendigheter, uansett om hun er ung eller gammel. Å klemme eller uttrykke følelser er utidig for en president i et land som Den islamske republikken Iran.

Presidentens nære møte med den sørgende moren beskrives som «haram» - forbudt under religiøse lover - også av Mohammad Dehghan, et medldem av det iranske parlamentet, ifølge Al Arabiya.

- Kommer tilbake Konservative i Iran har også kritisert Ahmadinejad for den skriftlige hyllesten den iranske presidenten kom med i forbindelse med dødsfallet.

SPREK HYLLEST: I en skriftlig hyllest etter Chavez dødsfall, skrev Irans president at «Chavez vil komme tilbake sammen med Jesus Kristus og Mahdi (den skjulte Imam), for å skape fred og rettferdighet i verden». Foto:   REUTERS/Miraflores Palace/Handout
SPREK HYLLEST: I en skriftlig hyllest etter Chavez dødsfall, skrev Irans president at «Chavez vil komme tilbake sammen med Jesus Kristus og Mahdi (den skjulte Imam), for å skape fred og rettferdighet i verden». Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Handout Vis mer

- Jeg er ikke i tvil om at han (Chavez) vil komme tilbake sammen med Jesus Kristus og Mahdi (den skjulte Imam), for å skape fred og rettferdighet i verden, skal den iranske presidenten ha skrevet.

Hyllesten, som gikk noe ut over de vanlige diplomatiske høflighetsfrasene, har høstet storm:

- Jeg sier direkte at han gikk for langt i sin hyllest. Presidenten er klar over at en slik hyllest vil skape reaksjoner i våre religiøse institusjoner. Han kunne ha sendt en diplomatisk hilsen uten religiøse konnotasjoner, sier den religiøse lederen Ayatollah Ahmad Khatami, ifølge Daily Telegraph.

Ahmedinejad går mot slutten av sin andre periode som president i Iran, og har den siste tiden stadig røket uklar med de konservative kreftene som har hjulpet ham til makten, skriver Reuters.

NOE Å STREKKE SEG ETTER: Venezuelas visepresident Nicolas Maduro (t.h.) med  Mahmoud Ahmadinejad foran en statue av den Søramerikanske frigjøringshelten Simon Bolivar. Maduro fungerer som president fram til det kan holdes nytt valg i Venezuela. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Handout
NOE Å STREKKE SEG ETTER: Venezuelas visepresident Nicolas Maduro (t.h.) med Mahmoud Ahmadinejad foran en statue av den Søramerikanske frigjøringshelten Simon Bolivar. Maduro fungerer som president fram til det kan holdes nytt valg i Venezuela. Foto: REUTERS/Miraflores Palace/Handout Vis mer