Ahmadinejad innviet nytt tungtvanns-anlegg

- Tungtvanns-produksjonen ved anlegget er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Irans president Mahmoud Ahmadinejad innviet i dag en ny tungtvanns-anlegg i Sentral-Iran, melder nyhetsbyrået AP. 

- Produksjonen ved anlegget er i andre fase og fasiliteten har nå evne til å produsere opptil 16 tonn med tungtvann i året, sier hovedtalsmannen ved anlegget, Manochehr Madadi.

Han kalte også anlegget for «et av de største atom-prosjektene i landet,» da innvielses-seremonien ble annonsert på en av landets statseide TV-kanaler.

Byggingen av tungtvanns-reaktoren har pågått i to år nå og er planlagt å stå ferdigbygd  i 2009.

FNs frist

FN har gitt Iran frist til neste torsdag for å legge ned anlegget, men Ahmadinejad sier i dag at han aldri vil følge dette kravet fra det internasjonale samfunnet.

Myndighetene i Teheran mener nemlig selv at deres kontroversielle atom-program bare er ment for fredlig bruk.

Men FN er urolig ettersom ett av biproduktene fra tungtvanns-reaktorene er plutonium, som kan brukes for å bygge atomvåpen.

KONTROVERSIELL PRESIDENT: Mahmoud Ahmadinejad Arkivfoto:SCANPIX
KONTROVERSIELL PRESIDENT: Mahmoud Ahmadinejad Arkivfoto:SCANPIX Vis mer

- Ingen trussel for Israel

Landets president sier at atomprogrammet ikke er en trussel for Ahmadinejads fiende, Israel, engang.

I talen han holdt under innvielsesseremonien  gjorde han det flere ganger klart at landet aldri kom til å forlate sitt atomprogram, samtidig som han gjentok at atomvåpen ikke er et mål for Iran.

- Vi er ikke en trussel mot noen, først om fremst fordi det ikke er snakk om atomvåpen. Det er ikke snakk om å bruke atomprogrammet mot noen, selv ikke mot sionist-regimet som er vår absolutte fiende, engang, sa Ahmadinejad under talen.