Ahmadinejad jubler for «seier» over USA

- Atomprogram-rapporten en seier for det iranske folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Mahmoud Ahmadinejad jubler over den amerikanske etterretningsrapporten om Irans atomprogram, og kaller den en seier for det iranske folk. Men USA fortsetter å true med flere sanksjoner.

- Dette var nådestøtet for Irans fiender, sa Ahmadinejad i en fjernsynsoverført tale onsdag morgen.

Amerikansk etterretning konkluderer i en ny rapport med at Iran stanset sitt atomvåpenprogram i 2003 og slutter seg dermed til konklusjonene fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

- Dere så rapporten fra amerikansk etterretning. De sa helt klart at det iranske folk har retten på sin side, sa Ahmadinejad under et folkemøte i Ilam-provinsen.

- Denne rapporten forsøker å bringe USA ut av uføret, men den er også en seierserklæring for det iranske folk, sa presidenten.
Bush advarer
USAs president George W. Bush kom imidlertid med et nytt utfall og en skarp advarsel mot den islamske republikken onsdag. Han mener iranske myndigheter fortsatt ikke har fortalt hele sannheten om landets atomprogram.

- Iranerne har et strategisk valg. De kan klargjøre omfanget av sine kjernefysiske aktiviteter overfor verdenssamfunnet og fullt ut godta det gamle tilbudet om å stanse anrikningsprogrammet og innlede forhandlinger. Eller de kan fortsette veien mot isolasjon, som ikke er til iranernes beste, sier Bush.

Iran fastholder at landets atomprogram, også anrikningen av uran, er av sivil karakter, og mener at gjentatte inspeksjoner fra IAEA underbygger dette.

IAEAs generalsekretær Mohamed ElBaradei bekrefter dette, og mener Iran har fått en viss oppreisning.

- Dette åpner en mulighet for Iran, for landet har åpenbart fått en viss form for oppreisning ettersom de i flere år har hevdet at de ikke har hatt noe våpenprogram, sier ElBaradei.


Irans president Mahmoud Ahmadinejad proklamerer seier over president George W. Bush. Foto: Mehdi Ghasemi/AP/Scanpix
Irans president Mahmoud Ahmadinejad proklamerer seier over president George W. Bush. Foto: Mehdi Ghasemi/AP/Scanpix Vis mer

Ingen beviser

USA og Israel fastholder sine anklager om at Iran utvikler atomvåpen i hemmelighet, men kan ikke dokumentere dette.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov slo onsdag fast at det ikke foreligger beviser for at Iran noensinne har hatt et atomvåpenprogram.

- Vi har ingen informasjon om at et slikt atomvåpenprogram eksisterte før 2003, sier Lavrov til nyhetsbyrået Interfax.

- Russisk etterretning har ingen informasjon om at Iran forsøkte å utvikle atomvåpen før 2003, selv om våre amerikanske kolleger hevder at så var tilfelle, sier Lavrov.


Vil forhandle

Ahmadinejad åpnet onsdag for en ny runde med atomforhandlinger med Vesten, men understreket at dette må skje i en vennskapelig tone

- Dersom dere ønsker en ny kamp, vil det iranske folk yte motstand og ikke vike en tomme. Dersom dere vil forhandle med oss som en fiende, vil det iranske folk motsette seg dette og beseire dere. Dersom det skjer på grunnlag av vennskap og samarbeid, vil det iranske folk være deres gode venner, sa Ahmadinejad.


Sanksjoner

Russland stiller på sin side spørsmål ved behovet for nye sanksjoner mot Iran, slik USA har lagt vekt på å få vedtatt.

- Vi vil vurdere situasjonen når det gjelder nye sanksjoner i Sikkerhetsrådet, og legge til grunn alle fakta, også den amerikanske bekreftelsen på at de ikke har noen informasjon om at det eksisterer et atomvåpenprogram i Iran, sier Lavrov.

Russlands president Vladimir Putin fastholder samtidig at iranerne må stanse sitt omstridte program for anrikning av uran.

- Putin gjentok den russiske holdningen under et møte med iranernes sjefforhandler Saeed Jalil tirsdag, opplyser Lavrov.

NTB